19.07.2025 14:33
V ulici Prvomájová v plzeňských Křimicích došlo k vážné nehodě. Silnice je uzavřena
Osobní auto se střetlo s motorkou, na místě probíhají záchranné a vyprošťovací práce
19.07.2025 14:33
Osobní auto se střetlo s motorkou, na místě probíhají záchranné a vyprošťovací práce
18.07.2025 21:34
18.07.2025 15:43 18.07.2025 17:06
Jako skvělá prevence kardiovaskulárních chorob se jeví červené víno. Jeho pravidelná konzumace je tedy prospěšná a to nejen ve formě tekuté, ale i hroznů.
Že je červené víno prospěšné v boji proti kardiovaskulárním chorobám, nemusíme připomínat. Víte ale, že i ve formě hrozna dokáže víno účinně pomáhat v prevenci nemocí?
Od roku 2009 se vědci zabývají teorií, že stejné účinky, jako červené víno mají i hrozny samotné. Ty totiž stejně jako víno obsahují antioxidanty, které zabraňují oxidačnímu stresu, a chrání tak cévy před poškozením. Ve své studii se tak američtí vědci zaměřili na vliv hroznů při pravidelném podávání. Dvěma skupinám potkanů odávali stejnou stravu, ale jedna dostávalam prášek z hroznů bílých, zelených i červených. Jako pokusná zvířata bylo vybráno plemeno, které má sklony k nadváze. Výsledky přesto byly velmi zajímavé.
Po třech měsících experimentu čekalo na vědce velké překvapení. Potkaní skupina s hroznovou stravou byla totiž oproti kontrolní skupině daleko zdravější. Snížil se u ní totiž nejen krevní tlak, ale zlepšily se i srdeční funkce. Navíc dokonce došlo i ke snížení obsahu tuků v krvi.
Lékaři tento výsledek připisují působení antioxidantů v hroznech. Ty totiž působí preventivně proti účinkům oxidačního stresu, a nepřímo tak snižují i hladiny tuků v krvi. Navíc působí i protektivně proti vzniku intolerance na glukózu a tím i vzniku cukrovky. Hrozny tak chrání tělo hned dvakrát.