Chraňte svůj zrak díky ovoci a zelenině

04.03.2010 14:33

Zrak je jeden z nejdůležitějších smyslů a bez něho bychom se jen velmi těžko obešli. Proto byste ho měli chránit. V tom Vám pomůže například špenát, brokolice nebo mango.

Pomocí očí vnímáme okolní svět nebo komunikujeme s okolím. Zrak je jeden z nejdůležitějších smyslů a bez něho bychom se jen velmi těžko obešli. Můžete ho chránit nejrůznějšími způsoby. Jeden z nich je právě dostatečný přísun správných živin.
Žlutá skvrna neboli makula je žlutavá oblast, která se nachází v zadní oblasti sítnice přímo naproti zornici. Obsahuje velké množství smyslových buněk citlivých na světlo. Její správné složení je velmi důležité pro ostrost vidění a pro rozlišení různých objektů a barev. Při tzv. makulární degeneraci podmíněné věkem buňky v oblasti žluté skvrny ztrácejí svou funkci a hynou, tím dochází k výrazným poruchám ostrosti vidění. Pod žlutou skvrnou narůstají nové, nefunkční cévky, které způsobují otok sliznice oka, odchlípení sliznice, krvácení do oka a jizvení.
Nejnovější studie dokázaly, že pokud jíte dostatek zelené a žluté zeleniny, můžete významně snížit riziko vzniku makulární degenerace podmíněné věkem. Špenát, kapusta, hořčičná semínka, hrášek, brokolice, dýně, salát, pomeranč, grep, broskev, kiwi nebo mango, všechny tyto živiny s atraktivní zelenou nebo žlutou barvou zvyšují počet pigmentu ve žluté skvrně a snižují riziko vzniku poruch zraku způsobených stářím.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT