08.12.2025 14:21
Novoroční ohňostroj na plzeňském náměstí nebude. Nahradí ho videomapping
Plzeňané letos přivítají nový rok bez tradičního ohňostroje.
08.12.2025 14:21
Plzeňané letos přivítají nový rok bez tradičního ohňostroje.
08.12.2025 10:00
Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a můžete být mezi výherci!
07.12.2025 19:05
Státní zemědělská a potravinářská inspekce stahuje z prodeje sardinky dovezené z Estonska. Obsahují nadlimitní množství histaminu, který může vyvolat záchvat pseudolaergie.
Pokud máte doma sardinky SAIRA sardinela z Estonska, podívejte se, o jakou jde šarži. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž našla některé, jež obsahují vysoké množství histaminu. Tyto sardinky se stahují z oběhu.
Výrobek je označen jako konzerva, údaje o výrobci : SAIRA Sardinela ve vlastní šťávě s přídavkem oleje, hmotnost balení 240 g, DMT 28.01.2013, šarže 175228, distributor BALTAXIA, a.s., U Nisy 604/15, Liberec, FAO 032/34 EE228 EU.
V odebraných vzorcích zjistila inspekce vysoce překročené limity histaminu. "Ačkoliv právní předpisy připouštějí nejvyšší přípustný obsah histaminu 100 mg/kg, resp. 200 mg/kg u některých podvzorků, inspekcí úředně odebrané vzorky vykazovaly až 1522 mg/kg," uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil.
Histamin je biogenní amin (organická sloučenina odvozená od amoniaku), který může při konzumaci ve velkém množství vyvolat příznaky tzv. pseudoalergie. Ty mohou být snadno zaměněny s příznaky skutečné potravinové alergie. Nejčastějším zdrojem intoxikace histaminem bývají kromě nevyhovujících ryb také některé sýry, červená vína a orientální potraviny připravované fermentací.
"Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tento výrobek doma. Nelze též zcela vyloučit, že jednotlivé závadné kusy balení mohou stále být v nabídce prodejen, protože stahování dosud nebylo ukončeno. SZPI v žádném případě nedoporučuje konzumaci této potraviny," upozorňuje Spáčil.
foto: SZPI