Jak omezit riziko nákazy E.coli?

08.06.2011 9:07

Domnělým viníkem rozšíření zabijácké bakterie E.coli byly nejdříve španělské okurky, poté německé klíčky. Stále se bohužel nepodařilo zjistit její zdroj. Ministerstvo zdravotnictví proto doporučuje preventivní opatření proti průjmovým onemocněním se zvláštním zaměřením na E. coli produkující Shiga toxin!

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje preventivní opatření proti průjmovým onemocněním se zvláštním zaměřením na E. coli produkující Shiga toxin.

"Přes řadu preventivních opatření mohou být spotřebitelé vystaveni infekčnímu agens prostřednictvím kontaminovaného jídla, zejména při konzumaci syrových nebo nedostatečně tepelně upravených potravin, a může dojít k epidemii v souvislosti s jídlem," uvedli odborníci s tím, že existují některá jednoduchá opatření, která mohou být uplatněna pro snížení rizika onemocnění v souvislosti s potenciálně kontaminovanými potravinami, zvířaty nebo nemocnou osobou. "Spotřebitelé mohou snížit riziko vzniku onemocnění dodržováním jednoduchých zásad správného zacházení s potravinami a hygienických postupů ve svých domácnostech."

Správná osobní hygiena rukou

Pořádně si myjte ruce před přípravou jídla, před jeho podáváním nebo konzumací, po manipulaci s čerstvou zeleninou nebo syrovým masem, po použití toalety nebo po přebalování - výměně pleny, po kontaktu s domácími mazlíčky, hospodářskými zvířaty, nebo po návštěvě farmy či zoo!

Manipulace s potravinami

Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením. Oloupejte všechny druhy kořenové zeleniny a ovoce se slupkou. Zeleninu a maso důkladně uvařte! Vyhněte se zkřížené kontaminaci, tedy šíření bakterií ze syrové potravy na jídlo připravené k přímé spotřebě, například použitím samostatných kuchyňských prkének na krájení pro syrové maso a vařené maso nebo čerstvou zeleninu.

Každá osoba s průjmem nebo zvracením musí být vyřazena z manipulace s potravinami!

Co je STEC/VTEC/EHEC? Bakterie zvaná Escherichia coli se běžně vyskytuje ve střevech lidí i zvířat - je součástí naší normální střevní flóry a obvykle je neškodná. Nicméně, jsou určité kmeny E. coli, které jsou schopné produkovat toxiny. Tyto kmeny se nazývají STEC/VTEC (shiga toxin nebo verotoxin-produkující E. coli) nebo EHEC (enterohemoragická E. coli), a jejich toxiny mohou způsobit závažný krvavý průjem, který může v některých případech vyústit v akutní selhání ledvin vyžadující intenzivní péči. Existuje několik různých druhů STEC. Jejich druhová identifikace v konkrétní epidemii může přispět k nalezení zdroje.

Jak mohu onemocnět? K přenosu infekce způsobené STEC může dojít především konzumací nebo manipulací s kontaminovanými potravinami a kontaktem s nakaženými zvířaty. Přenos z osoby na osobu je možný u úzkých kontaktů (rodiny, centra péče o děti, mateřské školky, školy, dětské domovy a domovy s pečovatelskou službou, domovy důchodců, léčebny dlouhodobě nemocných atd.). Již v minulých epidemiích byla prokázaným zdrojem/vehikulem průjmových onemocnění celá řada potravin včetně nedostatečně tepelně upraveného masa, nepasterizovaného mléka, různých čerstvých produktů (např. okurka, kapusta, špenát, salát), nepasterizované jablečné šťávy a sýr.

Ochrana před onemocněním! V aktuálně probíhající epidemii E.coli v Německu připravila německá vláda preventivní doporučení včetně rady vyhýbat se konzumaci čerstvé zeleniny, jako jsou okurky, rajčata a salát v postižené oblasti, dokud nebude identifikován zdroj nákazy.

Zdroj: MZČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT