Jak poznat, jaká éčka v potravinách jsou nebezpečná?

15.03.2013 6:53

Složení potraviny a její přídatné látky zjistíte snadno z etikety výrobku. Vyznáte se ale v tom, která éčka jsou ta škodlivá a jaká jsou bezpečná? Časopis dTest pomáhá spotřebitelům zkratky rozluštit…

dtest

Hledíte při nákupu potravin na jejich složení a nedokážete si poradit s éčky, které jsou na obalu vyjmenovány? Které jsou bezpečné a které jsou zdraví škodlivé? Časopis dTest připravil pro spotřebitele přehlednou on-line databázi, ve které si může zdarma zjišťovat původ přídatné látky i případná rizika.

Databáze je vám k dispozici na stránkách www.dtest.cz/ecka. Informace jsou dostupné také v rámci bezplatné mobilní aplikace, kterou lze stáhnout v Google Play a Apple App Store pod názvem „dTest“. „Zákazníci v obchodech mohou kvalitu potravin odhadovat pouze z deklarovaného složení jednotlivých výrobků. Zpravidla si ale nepamatují, která éčka jsou škodlivá a která ne, a proto se staví podezřívavě ke všem potravinám, ve kterých se takto označené látky vyskytují. Aplikace jim jejich výběr může výrazně usnadnit,“ říká spolupracovník dTestu Jan Richtr.

Vyhledávat můžete také podle skupiny a původu látky, například konzervant, antioxidant nebo stabilizátor. Katalog bude průběžně propojován i s údaji o potravinářských výrobcích testovaných časopisem dTest, takže spolu s výsledkem testu získá zákazník i informace o použitých přídatných látkách. „Jedná se o jedno z dílčích opatření, jímž chceme přispět k větší informovanosti o složení a rovněž kvalitě potravin, která české spotřebitele trápí,“ dodává Jan Richtr.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima