Jak zacházet s potravinami, abyste zůstali zdraví?

04.06.2011 13:05

Ministerstvo zdravotnictví ČR upozorňuje na nutnost správného zacházení s potravinami. Obzvláště v letních měsících hrozí vyšší riziko onemocnění z potravin! Jak správně s jídlem zacházet? Čtěte dál!

Onemocnění z potravin Vám může pěkně znepříjemnit prádzniny nebo dovolenou. QAP.cz pro Vás má pět jednoduchých zásad, které doporučuje dodržovat ministerstvo zdravotnictví.

"Nadcházející letní měsíce a s tím související vyšší riziko vzniku onemocnění z potravin, spojené jednak s vyššími teplotami a častějším cestováním, a také s probíhajícím šířením infekce enterohemoragické Echerichia coli (EHEC) v některých zemích EU, to jsou důvody k připomenutí si základních jednoduchých hygienických pravidel zacházení s potravinami a přípravy pokrmů," sdělili pracovníci Ministerstva zdravotnictví ČR s tím, že existuje pět zásad, které je nutno dodržovat.

Pět klíčů k bezpečnému stravování

1. Udržujte čistotu
2. Oddělujte pokrmy syrové a uvařené
3. Pokrmy důkladně vařte
4. Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách
5. Používejte nezávadnou vodu a suroviny

1. Udržujte čistotu! Před manipulací s jídlem a během jeho příprav y si často umývejte ruce. Umývejte si ruce po použití toalety.
Omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení, používané pro přípravu pokrmů. Chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci.

Proč? I když většina mikroorganizmů nemusí nutně způsobit zdravotní problémy, je řada mikrobů, které jsou pro lidský organizmus nebezpečné. Nacházejí se především v půdě, vodě, zvířatech i lidech a přenášejí se na rukou, utěrkách, nádobí a zvláště na krájecím prkénku. Dotykem se mikrobi mohou přenést na pokrm a způsobit onemocnění z potravin.

2. Oddělujte pokrmy syrové a uvařené! Oddělujte syrové maso, drůbež a mořské plody od ostatních potravin. Pro manipulaci se syrov ými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí, jako jsou nože a krájecí prkénka. Uchovávejte pokrmy a jiné potraviny, abyste zabránili kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami.

Proč? Syrové potraviny, především maso, drůbež, mořské plody a jejich šťávy, mohou obsahovat nebezpečné mikroby, které se
mohou během přípravy a skladování jídel přenášet do ostatních potravin.

3. Pokrmy důkladně vařte! Pokrmy, zvláště pak z masa, drůbeže, vajíček a mořských plodů, důkladně vařte. Polévky a dušená jídla přiveďte k varu a vař te tak dlouho, aby uvnitř celého pokrmu bylo dosaženo teploty alespoň 70 °C po dobu 10 min. Ujistěte se, že šťávy z masa a drůbeže jsou čiré, nekr vavé. Nejlépe, když použijete teploměr. Pokrmy vždy řádně ohřívejte.

Proč? Důkladné vaření, při dosažení teploty 70 °C uvnitř celého pokrmu po dobu 10 min., zabíjí téměř všechny nebezpečné
mikroby. Mezi jídla, která vyžadují zvláštní pozornost, patří sekané maso, masové rolády, velké kýty a drůbež vcelku.

4. Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách! Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny. Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny včas uložte do ledničky (min. teplota 5 °C). Servírujte pokrmy velmi horké (více než 60°C).  Neskladujte pokrmy příliš dlouho, ani v ledničce. Nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě, ale pozvolna v ledničce.

Proč? Je-li pokrm uchováván při pokojové teplotě, mikroby se mohou velmi rychle rozmnožovat. Pokud se však jídlo udržuje při
teplotě nižší než 5 °C nebo vyšší než 60 °C, rozmnožování mikrobů se zpomalí nebo zastaví. U některých nebezpečných mikrobů však dochází k jejich rozmnožování i při teplotě nižší než 5 °C.

5. Používejte nezávadnou vodu a suroviny! Používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby závadná nebyla. Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny. Volte zpracované potraviny, jako například pasterované mléko. Omývejte ovoce a zeleninu, zvláště důkladně, pokud je jíte syrové. Nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti.

Proč? Suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminované nebezpečnými mikroby a chemikáliemi. Toxické chemikálie se
mohou tvořit ve zkažených a zplesnivělých potravinách. Pečlivý výběr surovin a jednoduchá opatření, jako jsou mytí a odstraňování slupek, mohou toto riziko snížit.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT