25.12.2025 18:59
25.12.2025 13:52
Tragédie v obci u Úněšova: mladík se vážně zranil a zemřel
25.12.2025 13:26
Rodinný dům v Tachově zachvátil během Štědrého dne oheň
Je grilování zdravé?
Kdo by si neugriloval v létě o víkendu nějakou tu klobásku nebo steak se svými přáteli. Je to zkrátka činnost, která k létu neodmyslitelně patří. Co to ale dělá s naším zdravím je už věc druhá.
S létem si každý spojí koupání, sluníčko a zahradní grilování. Pro většinu lidí je grilované maso doslova pochoutka. Pro naše zdraví to ale zas taková lahůdka není.
Každé maso totiž obsahuje tuk, který se při vysoké teplotě rozkládá. Běžně se s tím setkáváme, když maso smažíme na pánvi nebo pečeme v troubě. Při grilování je to ale ještě horší, tuk odkapává na rozžhavené uhlí nebo dřevo a uvolňují se tak karcinogenní látky přímo na grilované potraviny. To znamená, že i taková paprika na grilu je rázem kontaminovaná. Sice méně než tučné maso, ale přece.
Z toho vyplývá, že nejde úplně o zdravý koníček, ale když nebudeme grilovat třikrát do týdne, není to o nic horší, než když se projdeme v hlavní špičce po Klatovské třídě.