11.12.2024 15:28
11.12.2024 14:24
Šumavský Špičák zahájí o víkendu lyžařskou sezonu! Využijte slevy na skipasy
11.12.2024 13:01
Policie pátrá v souvislosti s krádeží v centru Plzně po muži na fotografii. Poznáte ho?
Jsme to, co jíme!
Otázkou, co a jak správně jíst, abychom byli zdraví a výkonní, se zabývá čím dál více odborníků. Kolik ekologicky pěstovaných produktů denně sníme?
Otázkou, co a jak správně jíst, abychom byli zdraví a výkonní, se zabývá čím dál více odborníků. Trend odklonu od chemicky upravovaných a uměle připravovaných jídel nastal už hluboko v minulém století.
Přestože dnešní člověk stále jí a tloustne, paradoxně často umírá na nutriční podvýživu. Důvodem je strava složená z plodin vyčerpané zemědělské půdy. Kolik ekologicky pěstovaných produktů denně sníme?
Vědci doporučují jako prevenci rakoviny každodenní konzumaci nejméně pěti porcí ekologicky pěstovaného ovoce či zeleniny. V současnosti už nemá většina z nás zahrádku, která minulé a předminulé generace zásobovala výpěstky v pravém smyslu slova ekologickými. Jednoduše nám na zahrádku nezbývá čas a nebo nám chybí finance, neboť dostupné ekologické potraviny jsou drahé. Pokud si často "pochutnáváme" na levné zelenině, zamysleme se, zda byla za tyto peníze i ekologicky pěstována.
Zelenina má úžasnou schopnost. Váže na sebe škodliviny, a to již při svém pěstování přímo z půdy. Co tedy máme jíst a pít? Dnes se lidé, až na výjimky, již nebudou vracet na louky a poctivě žvýkat a vysávat travní mízu, rozkousávat v lesích mladé výhonky smrků nebo jíst čerstvě utržené maliní či borůvčí.
Přichází ke slovu "zelené potraviny". Můžeme jimi nahradit klasické jídlo - třeba večeři, a tím pádem zdravě hubnout, ale nestrádat. Jsou schopnými adaptogeny a tudíž jejich účinek na organismus směřuje především k harmonizaci činnosti všech orgánů a systémů a k úpravě jejich funkcí k normálu. Jedná se o vysoce komplexní potraviny, což v praxi znamená, že obsahují v ideálním poměru takřka všechny živiny nutné ke správné funkci našeho těla, jsou schopny optimalizovat tělesné funkce a vytvořit tak prostředí pro dlouhý a zdravý život.
Autor: Dagmar Hörnerová