Kmín nejen jako skvělé koření

11.03.2010 15:00

Zelí, chléb nebo brambory si bez kmínu nemůžeme představit. Kmín má ale také spoustu výborných účinků na lidský organismus. Už odedávna se dává miminům proti nadýmání a nejen to...

Pro kmín je charakteristický vysoký obsah silice. Obsahuje ale také olej, bílkoviny a flavonoidy. Kmín byl dříve používán při žaludečních a střevních obtížích, ale také při onemocněních dýchacího systému. Dnes se kmín užívá též vnitřně. Má podobné účinky jako fenykl nebo anýz.
Kmín tlumí křeče hladkých svalů v trávicím ústrojí, zklidňuje žaludek a podporuje vylučování trávicích šťáv. Dokáže rovněž výrazně omezit kvasné a hnilobné procesy ve střevech. Na střevní parazity působí kmín toxicky. Toho využíváme hlavně k mírnění křečí žaludku a střev, proti nadýmání a k podpoře chuti na jídlo při nechutenství. Kmín však také zvyšuje produkci mateřského mléka a podporuje vykašlávání, což lze využít při léčbě zánětů dýchacích cest.
Čaj si můžeme připravit ze 2 čajových lžiček kmínu a 200 ml vody. Necháme vylouhovat a pijeme 2 krát až 3 krát denně.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT