QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Laboratoř v Klatovech je po rekonstrukci připravená na další vlnu koronaviru

14.08.2022 8:38

Klatovská nemocnice rekonstruovala virologickou laboratoř, je proto lépe připravená na další vlnu koronaviru. Laboratoř byla zřízena kvůli nutnosti rychlého zahájení testování prakticky z týdne na týden.

PCR testování_Klatovská nemocnice1

Laboratoř vznikla v souvislosti s pandemií na jaře 2020 v provizorně upravených prostorech bývalých ambulancí. V objektu bývalé polikliniky před areálem nemocnice se udělaly nezbytné stavební zásahy, instalovaly se částečně zapůjčené a částečně dokoupené přístroje a začalo se testovat.

Testování se ve větším měřítku obnoví koncem léta, popř. během podzimu s očekávaným příchodem další vlny. To už bude laboratoř v plném provozu. „Měnily se částečně dispozice celého pracoviště, vzduchotechnika i elektroinstalace. Je tu nový vstupní filtr, šatny, umývárna, toalety, denní místnost a samozřejmě samotné laboratoře, které se upravovaly pro instalaci konkrétních zařízení, jež se zde využívají,“ uvedl vedoucí technického servisu nemocnice Václav Jakl.

Labolatoř neslouží jen pro vyhodnocování PCR testů. „Metodu PCR budeme používat i k detekci a zkoumání jiných nákaz. Budeme zjišťovat třeba herpetické infekce, lymskou boreliózu, chlamydie, mykoplazmy, clostridie žloutenky a další, ale i rezistenci k antibiotikům. Chtěli bychom být v tomto směru druhým nejvýznamnějším pracovištěm po fakultní nemocnici,“ doplňuje primář klinických laboratoří Klatovské nemocnice Richard Pikner.

Foto: Klatovská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24