Moderní strašák - alergie

15.07.2010 19:26

V současné době skoro každý z nás poznal pálení v krku, rýmu nebo svědění kůže. Moderní strašák, alergie, trápí čím dál víc lidí. Čím to je? Jaké můžete mít alergie? QAP pro vás zjistil víc.

Hodně z vás už poznalo pálení očí, v krku, svědění kůže nebo alergickou rýmu. Moderní a stále dokola omýlaný bubák, alergie, se stává novodobou chorobou. QAP pro vás zjišťoval, jaké alergie známe a jak je to mezi lidmi.

Co je alergie?

Alergie sama je vlastně přemrštěnou reakcí organismu na jakýkoli vnější podnět. Klasické alergie na pyl a trávy nebo roztoče či částečky prachu už známe dlouhou dobu. V současné době ale přibývá lidí s potravinovými alergiemi či rekací na kov a další vnější podněty v přirozeném prostředí. Alergická reakce je ve skutečnosti zánětem, který ovšem není nijak nakažlivý, a nelze jej proto ani ovlivnit antibiotiky.

Proč přibývá alergií?

Lékaři se domnívají, že první příčinou je lepší diagnostika. Druhou je součet mnoha vlivů. Už od dětství se setkáváme s méně bakteriemi, více se očkuje, v potravě jsou hodně konzervanty a éčka, máme špatné životní prostředí. Děti se málo pohybují a celkově rostou ve sterilním prostředí. Všechny tyto vlivy dohromady nedávají imunitě šanci se posilovat.

Jaké rozeznáváme alergie? Je to podle alergenů.

Alergeny známe vzdušné, potravinové a kontaktní.

Vzdušné alergeny jsou alergeny přenášené vzduchem. Patří mezi ně pyly, plísně, roztoči a látky produkované domácími zvířaty. Pozor, kožíšek je jen vhodným nosičem zvířecích alergenů, jejich zdrojem jsou výměšky žláz, moč, kůže a krev domácího mazlíčka.

Mezi nejznámější potravinové alergeny patří ořechy všech druhů, mořské plody a ryby, mléko nebo vajíčka. Z ovoce jsou to nejčastěji citrusové plody, kiwi, jahody, broskve a další dráždivky. Dalším jsou některé zeleniny třeba rajčata a pak lepek, který se vyskytuje v obilovinách.

V raném dětském věku se často objevuje alergie na kravské mléko a vaječný bílek. Ta ale ustupuje s věkem. To takový lepek či mořské ryby a plody jsou doživotní. Pozor, ale od obyčejné potravinové alergie musíme odlišit pseudoalergii. Což je reakce na potraviny, které obsahuje různé chemické ingredience jako ochucovadla, barviva, konzervační a antioxidační látky. Ty při svém působení v zažívacím traktu uvolňují histamin a mohou způsobit příznaky podobné alergii. Odtud pak tišící léky - antihistaminika.

Kontaktní alergeny jsou takové, které působí přes kůži. jsou jimi nejčastěji různé ušlechtilé i neušlechtilé kovy jako bižuterie, hodinky, háčky, knoflíky, spony. Pak kosmetika, čistící prostředky, barvy či lepidla.

Zvláštní alergií jsou reakce na bodnutí hmyzem. U nás obvykle včela, vosa nebo sršeň. U včel je jediná výhoda to, že neútočí samy a bodnou jednou. Kdežto vosy a sršni útočí jen tak a bodají opakovaně. Tím je dávka jedu vyšší. K reakci dochází obvykle místní. Tou je pupenec kolem bodnutí a to je běžné. To anafylaktická reakce je horší, mnohdy život ohrožující. Může dojít i k šoku. Příznaky jsou nevolnost a zvracení, třesavka, špatné dýchání či otoky dýchacích cest v nejbližším místě vpichu. Při šoku je postižený bledý, třese se, má poruchy pulsu i srdeční činnosti a může snadno upadnout do bezvědomí. Je nutné ihned zavolat lékaře či poskytnout první pomoc.

Co se vlastně v těle děje, když přijdete do styku s alergenem?

Po prvním kontaktu s alergenem si imunitní systém danou látku trvale zapíše mezi "škodné" a díky existenci tzv. paměťových buněk si ji zapamatuje. Pak si na ten konkrétní alergen vytvoří specifickou protilátku a tzv. zánětlivé mediátory, ty se nachází nejvíce v nose, v očích a krku. Na mediátorech protilátky číhají a když se alergen objeví, vyrazí do útoku a vytvoří přehnanou reakci čili zánět čili alergii.

QAP vyrazil ven, aby zjistil, jak jsou na tom lidé na Rokycansku. "Už nějakých patnáct let mám sennou rýmu a aniž bych věděl, že je to alergie, žiju si s ní celkem dobře," řekl QAPu osmasedmdesátiletý zahrádkář pan Karel. "V rodině nemáme nic, dcerce jsou dva roky a zatím nemá ani atopickej ekzém," uvedla maminka dvouleté Elizabetky.

Celkem jsme se poptali deseti lidí na Rokycansku a výsledek? Devět z nich se někdy už s alergií setkalo. To je velmi alarmující. Ale u některých šlo jen o náhodnou reakci.

Já sama mám alergii na kočku, kterou máme doma už 14 let. Alergie se mi objevila letos poprvé a nezabírá mi skoro nic. Takže kočka bydlí nastálo u rodičů, abych mohla dýchat bez dušení. Současně mám sluníčkovou alergii. Té se vyhnout nedá, jen mazat a mazat a krmit se betakarotenem.

Alergií je mnoho a tento článek by tak mohl mít desítky stránek. Máte sami nějakou zkušenost se zvláštním alergenem? Napište na naši redakční adresu qap@qap.cz a podělte se s ostatními o svoje zážitky se strašákem současnosti, alergií.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Enyaq Enyaq coupé