Okurky a zelí z Polska obsahují kyselinu mravenčí

14.04.2012 8:02

Na prodejních pultech MAKRA objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebezpečné okurky a kysané zelí z Polska. Obsahují kyselinu mravenčí, která je v potravinářství zakázána!

okurky
zelíokurky

Nebezpečné okurky a kysané zelí z Polska odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která poté prodejci - společnosti MAKRO  Cash & Carry ČR s.r.o. nařídila stažení obou potravin.

Kvašené okurky v slano-kyselém nálevu o hmotnosti 650 g, označené datem použitelnosti do 28. 5. 2012, pocházejí z Polska, kde je vyrábí Przedsiebiorstwo Produkcyjno – Handlowe "JARYS“ Jan Micyk, Chodóv 27, 32-250 Charsznica, Polsko.

"Výrobek nevyhověl ve znaku obsah kyseliny mravenčí, který byl v odebraném vzorku zjištěn v množství 710mg/kg," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kysané zelí ve slaném nálevu 1 kg, označené datem použitelnosti do 30. 04. 2012, od stejného výrobce jako kvašené okurky, pak nevyhovělo ze stejného důvodu a v odebraném vzorku bylo zjištěna kyselina mravenčí v množství 1780 mg/kg.

"Tím, že uvedené potraviny obsahují kyselinu mravenčí, která není vyhláškou č. 4/2008 Sb. povolena, byly výrobky vyhodnoceny jako nevhodné k lidské spotřebě z důvodu kontaminace cizorodou látkou. Kyselina mravenčí je konzervační látka, v potravinářství je ale zakázána. V současnosti se používá například jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata," vysvětlil Kopřiva s tím, že oba výrobky byly vloženy do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima