Opravdu obsahují jogurty živé kultury?

14.07.2011 9:01

Časopis dTesttentokrát upozorňuje na to, že někteří výrobci jogurtů deklarují přítomnost živých kultur a přitom v jogurtech žádná není prokázána. Patří sem napříkla Bobík Probio nebo jogurty Hollandia.

Také máte pocit, že když si koupíte jogurty s tím, že obsahují živé kultury, že děláte něco pro své zdraví? Chyba lávky, časopis dtest poukazuje na to, že ne vždy je tomu tak a také vysvětluje proč.

Výrobci jogurtů v posledních letech obohacují své produkty o probiotika, tedy mikroorganismy, které osidlují střeva a mění v nich složení mikroflóry. Snaží se přitom spotřebiteli vnutit názor, že jedině takto obohacený jogurt mu zlepší zdraví a imunitu. Podle úřadu EFSA se ale deklarované účinky probiotik nepodařilo dosud žádnému výrobci prokázat. Probiotika sice úřad nezakázal, ale chce zabránit klamavé reklamě s nimi spojené.

Od roku 2006 vyžaduje Evropská komise, aby výrobce, který tvrdí, že jeho výrobek obsahuje probiotika, toto vědecky doložil nebo tvrzení neužíval v reklamě. Do roku 2008 přišlo úřadu EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) přes 44 000 žádostí o schválení a naprostou většinu z nich zamítla. V zamítnutých žádostech se objevily mimo jiné i proklamace o přirozené obraně organizmu, regulaci zažívání či posílení imunity, které byly připisovány některým typům probiotických bakterií vyskytujícím se v jogurtech.

Jak vyplynulo z průzkumu časopisu dTest, i přes uvedené zamítnutí však tato tvrzení výrobci umísťují na kysaných mléčných výrobcích na českém trhu. Posílení imunity organismu slibuje například Bobík PROBIO kultura, rovnováhu zažívání zase jogurt Acidofilo, Meggle SR, příznivé složení střevní mikroflóry po konzumaci probiotických kultur pak Selský jogurt, pražené cereálie, s probiotickou kulturou BIFI, Hollandia, ČR.

Podle Ministerstva zemědělství ČR lze od 19. ledna 2010 používat na výrobcích pouze schválená tvrzení. Na základě výkladu jiných platí uvedené dokonce již od ledna 2008, kdy skončilo podávání žádostí o schválení výživových tvrzení. "Kdyby potravinářská inspekce využila svého práva a začala tvrzení firem kontrolovat, mohlo by to mít pro potravinářský průmysl vražedné důsledky," uvádí Jan Vavrečka, který přednáší evropské podnikové právo na VŠE v Praze. Také podle něj potravináři připisují svým výrobkům vlastnosti léčiv, ačkoliv neprošly schvalovací procedurou.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT