Pohanka jako lék

08.03.2010 15:33

Z pohanky můžeme připravovat různé přílohy, polévky, pomazánky, kaše, ale hodí se i k zapékání. Tato skvělá obilovina má ale spoustu vitamínů, minerálů a hlavně vlákniny.


Pohanka původně pochází z Himaláje, odtud se do Evropy dostala s Mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Pohanka byla a je velmi důležitou obilovinou. Může nám pomoci řešit řadu nemocí, zejména pak tzv. civilizačních.
Mezi účinné látky pohanky patří minerály, vitamíny a vláknina. Pohanka pomáhá ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Dokáže totiž udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C. Jako všechny ostatní obiloviny je cenným zdrojem, pro nás tak důležité, vlákniny. Zinek, který obsahuje je zase důležitý pro obranyschopnost sliznic, hlavně v zimě. Pohanka ale také pomáhá regenerovat jaterní buňky, detoxikuje organismus a je dobrá pro zpevnění cévních stěn. Díky tomu mizí problémy s křečovými žílami a praskání žilek v nose.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT