13.05.2025 10:12 13.05.2025 16:22
Na krajském úřadě v Plzni zasahovali od ranních hodin kriminalisté
Obviněni jsou dva lidé a firma! Obvinění se týká veřejné zakázky
13.05.2025 10:12 13.05.2025 16:22
Obviněni jsou dva lidé a firma! Obvinění se týká veřejné zakázky
12.05.2025 13:05
12.05.2025 11:29
Další výsledky ohledně nákazy salmonelou v Plzni a okolí jsou na světě. Testy prokázaly, že salmonela nepocházela z vajíček z podezřelého chovu drůbeže na Ústecku.
Státní veterinární správa přišla s výsledky testů týkajících se salmonely, kterou se v Plzni nakazilo v červenci 145 lidí. Salmonela nepocházela z podezřelého chovu drůbeže na Ústecku.
Výsledky testů z podezřelého chovu nosnic v Ústeckém kraji, provedených v souvislosti s případy salmonelózy na Plzeňsku, potvrdily výskyt bakterií Salmonella Enteritidis. Na základě tzv. fagotypizace provedené ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství však bylo následně zjištěno, že typ salmonely u drůbeže se neshoduje se salmonelou, která byla nalezena v neumytých jídelních miskách po přípravě špaget a na skořápkách vajec použitých k přípravě pokrmu.
"Bakterie, jimiž se lidé nakazili, tudíž nepocházejí z výše uvedeného chovu. Dohledání zdroje nákazy je v tuto chvíli v kompetenci Krajské hygienické stanice," uvedl Petr Pejchal, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.
Salmonelou se v Plzni nakazilo v červenci 145 lidí, hospitalizováni byli v nemocnicích v Plzni a Klatovech. Příčinou nákazy byly špagety z plzeňské vývařovny.
Co je to salmonela a kde se nejčastěji vyskytuje?
Podle Státní veterinární správy salmonela v potravinách živočišného původu bývá nejčastěji detekována v kuřecím a krůtím mase, živých mlžích a na povrchu vajec. Salmonela se jen ojediněle dostává přes ochranné vrstvy vejce přímo do jeho obsahu, proto je třeba dbát na hygienickou manipulaci s vejci.
"Je však rovněž známo široké spektrum potravin neživočišného původu, kterými se člověk může nakazit. Jde například o koření, bylinky, rajčata, cukrový meloun, řapíkatý celer, listovou zeleninu či klíčící semínka," uvedl mluvčí Pejchal.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi bývají zejména starší lidé, nemocní či jinak oslabení lidé a malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení.
foto: ilustrační