31.05.2025 20:06
Na Plzeňsku proběhla jízda historických vozidel
Podívejte se na fotky
31.05.2025 20:06
Podívejte se na fotky
31.05.2025 13:28
31.05.2025 8:40 31.05.2025 11:53
Časopis dTest se tentokrát zaměřil na šlehačky ve spreji. A opět našel několik zásadních vad. Byly nalezeny například karcinogenní látky a mnohé šlehačky neodpovídají informacím na obalu.
Časopis dTest provedl další z testů potravin, tentokrát zaměřený na šlehačky ve spreji. Provedené zkoušky prokázaly přítomnost rizikových sloučenin, které v trávicím traktu uvolňují karcinogenní látku. Ani další obsahované látky nejsou příznivé pro lidské zdraví a skutečné složení šlehaček navíc často neodpovídá deklaraci na obalu.
Zásadním zjištěním testu bylo odhalení přítomnosti diesterů 3-MPCD. Jedná se o látky, ze kterých se v trávicím traktu člověka uvolňuje volný 3-MPCD, což je karcinogenní sloučenina. "Ačkoliv zatím neexistuje přímý důkaz o negativním vlivu diesterů 3-MPCD na zdraví, v případě výskytu volné formy této látky byly rakovinotvorné účinky prokázány," uvedla šéfredaktorka časopisu Ida Rozová. Diestery 3-MPCD se přitom vyskytovaly ve dvaceti z 22 testovaných výrobků.
Výraz šlehačka, který se dříve užíval výhradně pro šlehanou smetanu, lze nyní použít prakticky pro cokoliv, co má kýžený vzhled, barvu i chuť. Vyrábět se může například ze ztužených rostlinných tuků a olejů, škrobů, emulgátorů, odstředěného mléka a dalších látek, které si zpravidla s pojmem šlehačka nespojujeme.
V případě tzv. rostlinných šlehaček dochází k částečnému či úplnému nahrazení živočišných tuků rostlinnými. Jak se ale prokázalo, neznamená to ani v nejmenším příznivější působení na lidský organismus. Naopak, většina rostlinných šlehaček byla bohatá na nasycené mastné kyseliny, které mimo jiné přivádějí do krve ´zlý´ LDL cholesterol. Ida Rozová tuto informaci dále doplňuje: "Rostlinné šlehačky oproti smetanovým disponovaly i vyšším počtem použitých éček a ve větší míře u nich byla zjištěna přítomnost diesterů 3-MPCD."
Všeobecným nešvarem také je, že výrobci nemusí na obalech uvádět konkrétní rostlinné tuky a oleje, které byly při výrobě potraviny použity. Lze předpokládat, a výsledky testu tomu nasvědčují, že využívají levné a tedy méně kvalitní oleje, jako např. kokosový a palmový. Zmíněné oleje obsahují takřka dvakrát více nasycených mastných kyselin než vepřové sádlo. Značka Soyatoo, která láká na ingredience v biokvalitě, dokonce nezdravého kokosového oleje obsahuje 74%.
Výrobci šlehaček na obalech často slibují něco, co neplní. Měřením zjištěný obsah tuku se rozcházel s deklarovaným, v některých případech se ani nepotvrdil údaj o použití aroma přírodní vanilky či vanilinu. Slibované aroma postrádaly Kaufland/ Milblu, Aro, Globus, Milbona, Spray Crem, Vitala a Dorlay.
foto:gourmetklub.cz