31.05.2025 20:06
Na Plzeňsku proběhla jízda historických vozidel
Podívejte se na fotky
31.05.2025 20:06
Podívejte se na fotky
31.05.2025 13:28
31.05.2025 8:40 31.05.2025 11:53
V letních měsících je vhodnější mlsat ovoce a zeleninu. Jsou zdravé a dietní jahody? Co obsahuje mrkev nebo zelené fazolky? Čím pomáhají třešně? To ví QAP.
Jezte ovoce a zeleninu, nabádajívýživoví poradci. QAP pro vás zjistil, jak je to s jahodami, třešněmi, zelenými fazolkami a mrkví. Čím jsou zdravé?
jahody
Z velké části jsou tvořeny vodou. Obsahují antioxidanty a fenoly, které chrání organismus proti vnějším i vnitřním vilvům. Jsou zdrojem vlákniny, vitaminů A, B5, B6, C a E. Z minerálních látek obsahují draslík a to především. Pak také hořčík a měď. Ačkoli jsou jahody sladké, mají malé množství kalorií a proto jsou vhodné zvláště při redukci váhy.
třešně
Obsahují vitaminy A, B, C a E. Také jsou zdrojem draslíku, která má velmi dobrý vliv na pokožku a srdce. Dále mají jod, hořčík, železo, fosfor a vápník. Třešně mají také detoxikační účinky. A pozor, mají také projímavé účinky. Ještě pomáhají ke snížení hladiny kyseliny močové v krvi. Obsahují barvivo antokyan, který při pravidelné konzumaci dopomáhá léčbě cukrovky.
mrkev
Mrkev obsahuje antioxidanty a předvším také vlákninu a betakaroteny. Dále vám dá vitaminy B6, B12, C, E a D. Z minerálních látek vám přinese především draslík, v malé míře také sodík, vápník a fosfor. Mrkev má močopudný i lehce projímavý účinek, podporuje vylučování cholesterolu z těla. Falkarinol, který obsahuje, může snižovat rozvoj rakoviny.
zelené fazolky
Fazolky jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitamin C a B, železo vápník, draslík, hořčík a mangan. Ale pozor, protože obsahují jedovaté lektiny, které vyvolávají silné zvracení a průjem, nejezte je syrové! Stačí je jen krátce spařit osolenou vroucí vodou a pak zchladit studenou vodou.