V černých čajích byly nalezeny pesticidy

07.09.2012 11:32

Časopis dTest zase hlásí škodlivou látku v potravinách. Tentokrát jde o pesticidy nalezené v černém čaji. V testu neprošlo 13 ze 17 čajů!

Rezidua pesticidů hlásí jako další nález časopis dTest. Tentorkát se test zaměřil na černé čaje. Pesticidy byly nalezeny ve 13 ze 17 vzorků! Test se zaměřil i na zjištění úrovně kontaminace čajů rakovinotvornými polycyklickými aromatickými uhlovodíky.

Ve výrobku aro / Černý čaj porcovaný (datum minimální trvanlivosti 05 03 2014) byla naměřena nadlimitní hodnota imidaclopridu. "Maximální evropský limit této látky užívané proti hmyzím škůdcům činí 0,05 mg/kg. Naše analýzy odhalily 0,121 mg/kg uvedeného pesticidu. Takový výrobek neměl být vůbec uveden na trh,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Pesticidy jsou látky, které mají dopady na životní prostředí i lidské zdraví."Při dlouhodobém vystavení lidského organismu i nízkým dávkám těchto látek hrozí narušení imunity, alergie, vývojové vady či rakovina,“ dodává Rozová.
Test sledoval 256 druhů pesticidů, které se potenciálně mohou v čajích vyskytovat. "Naměřené hodnoty u většiny testovaných výrobků se pohybovaly pod stanovenými maximálními limity. Některé z čajů ovšem obsahovaly „koktejl“ reziduí pesticidů. Například. v čaji Teekane Ranní šálek (datum minimální trvanlivosti 02/11/2015) jsme jich nalezli sedm, z toho insekticid acephate se již blížil maximálnímu limitu,“ shrnuje Rozová.

Nejde jen o pesticidy
Test se dále zaměřil na obsah 8 polycyklických aromatických uhlovodíků, které mají prokazatelné karcinogenní účinky. "Jedná se o látky, které se mohou ve fermentovaném černém čaji vyskytovat, avšak zatím pro ně nejsou stanoveny žádné limity. Jejich zdrojem může být kouř, pokud je při sušení čaje používán přímý ohřev a pokud dojde ke kontaminaci spalinami,“ vysvětluje Rozová. Součet rizikové osmičky se u testovaných čajů pohyboval od 8 (Tesco / Black Tea) do 356 µg/kg (Kaufland Grande / Ceylon).

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT