15.12.2024 10:32
15.12.2024 8:29
V Plzni vznikl nový prostor, kde najdou útočistě děti a mladí lidé v náročné životní situaci - FOTKY
14.12.2024 17:34
Z loupežného přepadení pošty v Tlučné byl obviněn pětapadesátiletý muž
V kraji se utkali lokální výrobci. Soutěžilo se o Regionální potravinu!
Jubilejní desátý ročník soutěžního klání o Regionální potravinu zná své vítěze! Do stále oblíbenější soutěže se letos zapojilo 38 výrobců s více než stovkou produktů!
Plzeňský kraj má vítěze Regionální potraviny. O prestižní značku se v Plzeňském kraji ucházelo celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.
Popularita výrobků se značkou Regionální potravina, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.
"Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici a respektují řemeslo," říká mluví Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.
Podle mluvčí SZIF oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Obliba soutěže přitom stoupá.
Hodnotitelská komise vybírala vítěze v devíti kategoriích. "Neměla to vůbec jednoduché, zvítězit může jen devět výrobků. Komisi, která o tom rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR," sděluje Vladimíra Nováková.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Farmářský bok z Čečkovic AB Bor, s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Procházkova výpečková pomazánka Jaroslav Procházka |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
VALENTÝN Ing. Pavel Kvita |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
BIO jogurtové kozí mléko Luděk Maruna |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Svatební koláček tvarohový Marie Vondrovicová |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MüsLenky s jablky Lenka Havlová |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Sirup Rakytníkový s malinou Od Macháčků s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Hruška s medem Mgr. Jaroslava Frančíková |
9. |
Ostatní |
Šnečí jatýrka Jiří Studnička |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích ČR. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
FOTO: Krajský úřad Plzeňského kraje