12.12.2024 18:57
12.12.2024 13:38
Na Čtyřce jsou nová parkovací stání. Obvod do nich investoval více než 1 milion korun
12.12.2024 12:11
V objektu v ulici Pod Všemi svatými v Plzni na Roudné vznikne evakuační středisko
Vláknina, zázrak nejen na hubnutí
Už delší dobu se vědci zabývají vlákninou, nestravitelnou složkou potravin, která dosud byla jen k hubnutí. Má totiž jen minimální počet kalorií a zasytí. Nyní přišli i na to, že má zajímavé účinky i jinde než v oblasti hubnutí.
Vláknina, jako hlavní prostředek hubnutí, se objevovala v poslední době často. Nyní ale přicházejí vědci se zjištěním, že má velmi příznivé účinky nejen na postavu.
Odborníci léta považovali vlákninu za cosi, s čím si ani tělo neumí poradit. Nyní zjišťují, jak se spletli.
Účinky vlákniny
Především zlepšuje stav střevní flóry a zefektivňuje obranu organismu proti přemnožení bakterií, které by nám mohly škodit. Mluví se o ní jako o prebiotiku nebo také prebiotické vláknině.
Vláknina sama neobsahuje cenné látky, ale její dostatek napomáhá například prevenci řídnutí kostí. Tím, že zlepšuje trávení, dochází k dalším reakcím. Fermentací, tedy kvašením této vlákniny, vznikají mastné kyseliny. Ty částečně vstřebáváme a částečně slouží jako potrava pro bakterie v trávicím traktu. Také ovlivňují pH ve střevě. Jeho zvýšením pak zlepšuje rozpustnost některých minerálů, jejich biologickou dostupnost i absorbování. Typickým příkladem může být vápník a hořčík. Ty jsou důležité třeba pro stavbu kostí.
Snižuje vysoký cholesterol a krevní cukr. Je důležitou součástí obrany proti rakovině tlustého střeva. Optimalizací střevní mikroflóry se podílí na lepší imunitě. Ale zatím se o ní neví zdaleka všechno.