Vláknina, zázrak nejen na hubnutí

29.11.2010 14:09

Už delší dobu se vědci zabývají vlákninou, nestravitelnou složkou potravin, která dosud byla jen k hubnutí. Má totiž jen minimální počet kalorií a zasytí. Nyní přišli i na to, že má zajímavé účinky i jinde než v oblasti hubnutí.

váha

Vláknina, jako hlavní prostředek hubnutí, se objevovala v poslední době často. Nyní ale přicházejí vědci se zjištěním, že má velmi příznivé účinky nejen na postavu.

Odborníci léta považovali vlákninu za cosi, s čím si ani tělo neumí poradit. Nyní zjišťují, jak se spletli.

Účinky vlákniny

Především zlepšuje stav střevní flóry a zefektivňuje obranu organismu proti přemnožení bakterií, které by nám mohly škodit. Mluví se o ní jako o prebiotiku nebo také prebiotické vláknině.

Vláknina sama neobsahuje cenné látky, ale její dostatek napomáhá například prevenci řídnutí kostí. Tím, že zlepšuje trávení, dochází k dalším reakcím.  Fermentací, tedy kvašením této vlákniny, vznikají mastné kyseliny. Ty částečně vstřebáváme a částečně slouží jako potrava pro bakterie v trávicím traktu. Také ovlivňují pH ve střevě. Jeho zvýšením  pak zlepšuje rozpustnost některých minerálů, jejich biologickou dostupnost i absorbování. Typickým příkladem může být vápník a hořčík. Ty jsou důležité třeba pro stavbu kostí.

Snižuje vysoký cholesterol a krevní cukr. Je důležitou součástí obrany proti rakovině tlustého střeva. Optimalizací střevní mikroflóry se podílí na lepší imunitě. Ale zatím se o ní neví zdaleka všechno.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT