Příliš ohřáté jídlo nadýmá, proč?

29.08.2011 9:05

Také se vám stane, že se po jídle cítíte jako balón a to aniž byste jedli klasická nadýmavá jídla? Možné je, že jste měli moc ohřáté jídlo. A to není jediná příčina nadýmání.

QAP foto knedlo zelo vepřo

I přesto, že jste nejedli nic klasicky nadýmavého, máte po jídle pocit balonu? Odpověď je jednoduchá, měli jste přehřáté jídlo. I to nadýmá. Nebo vám jednoduše ´lítají´ hormony.

Pokud se při jídle doma cítíte dobře a například v restauraci nebo jídelně v práci máte pocit balonu, pak je odpově´d jednoduchá, dotsali jste přehřáté nebo též příliš ohřáté jídlo. Při přílišném přehřátí jídla se totiž mění jeho molekulární struktura, a vznikají tzv. rezistentní škroby. Ty pak nejsou tráveny v tenkém střevě, ale jdou do střeva tlustého. A tam se tvoří plyn, který způsobí nadýmání.

Další možností pocitu balonu u žen může být období před periodou, kdy má tělo hodně progesteronu. Břišní svaly jsou tehdy nezvykle ochablé a břišní orgány nejsou tak chráněny jako obvykle. Ochablá jsou i střeva, takže může dojít k zácpě a nadýmání se tak ještě zhorší.

Nadýmat vás může také nedostatek ´hodných´ bakterií ve střevech, které se starají o rovnováhu mikroflory. Ty zabíjí například antibiotika.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT