Regionální potravinou je Krchlebský koláč, ochutnal ho i prezident!

16.08.2010 16:12

V sobotu 14. srpna byl vyhlášen vítěz soutěže Regionální potravina v Domažlicích. Zvítězil, samozřejmě, Krchlebský koláč. Ochutnal ho dokonce i sám prezident Klaus, který Chodské slavnosti navštívil.

ochutnavka

O víkendu, kdy se v Domažlicích konaly Chodské slavnosti, byla v Domažlicích také vyhlášena Regionální potravina Plzeňského kraje 2010. Cenu si odnesl Krchlebský koláč. ten si přišel ochutnat také prezident, který se zúčastnil začátku ceremoniálu předávání cen za Regionální potravinu kraje.

Do prvního ročníku soutěže se přihlásilo 25 regionálních výrobců potravin kraje. Soutěžili celkem v šesti kategoriích. Nakonec vyhrál Krchlebský koláč paní Heleny Konopíkové. "Zvolila jsem Krchlebský koláč zejména pro jeho dlouhodobou kvalitu a charakter regionální potraviny," zdůvodnila svou volbu hejtmanka Milada Emmerová, která předala vítězce Pohár hejtmanky Plzeňského kraje pro nejlepší regionální výrobek.

Ceremoniál, který proběhl v Městském kulturním středisku v Domažlicích, v úvodu navštívil také prezident ČR Václav Klaus, který neváhal ochutnat vítězné vzorky. Přítomen byl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, předseda agrární komory Plzeňského kraje Jaroslav Šíma, ředitel Krajské veterinární správy Richard Bílý a řada dalších hostů.

Pohár za nejlepší bio výrobek byl udělen panu Jaroslavu Hruškovi za Stvolenský mošt jablečný s mrkví.

"Součástí soutěže je i deset ochutnávek produktů na dalších místech Plzeňského kraje. Cílem akce je především seznámit co nejširší veřejnost s potravinami vyráběnými v regionu," řekla mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT