10.11.2025 14:36
10.11.2025 14:14
Na Borskou přehradu se vrací plovoucí vánoční strom. Kdy se rozsvítí?
10.11.2025 13:22
Muzikáloví herci z DJKT zasadili alej u řeky Mže - FOTKY
Olympionici budou v Koreji jíst chleba ze Sušice
Sportovci na olympiádě v Koreji dostanou každý den český chleba, má název Olympijský chléb Karel. Péct ho budou pekaři ze sušického pekařství přímo v Českém domě v Koreji.
Čeští sportovci budou mít v Koreji každé ráno v olympijské vesnici Olympijský chléb Karel. Autory myšlenky jsou vodní slalomář Vávra Hradilek a předseda olympijského výboru Jiří Kejval.
“Deset let, co jezdím po závodech, mi vždycky české pečivo hodně chybí. A myslím, že to tak sportovci často mají,” říká Vávra Hradilek.
V Koreji tak budou mít sportovci českou pekárnu. Chleba budou péct pekaři ze Sušice. “V minulosti jsem jezdil do Sušice na závody. Kupovali jsme si tam místní legendární koláče. No a po olympiádě jsem se seznámil s pekařem Karlem Rendlem,” vysvětluje Vávra. “A když jsme se bavili s Jirkou Kejvalem o české tradici, došli jsme ke chlebu. Napadlo nás to všechno propojit,” říká.
Pekárna odjela po moři začátkem listopadu, do Koreje dorazila v lednu. Chleba se bude péct v Českém domě.
“Pečeme v noci, abychom mohli ráno rozvážet do obou vesnic. Každý den napečeme přibližně 80 bochníků,” popisuje Karel Rendl, jemuž budou v Koreji pomáhat další dva pekaři, včetně jeho syna, mimochodem už šesté pekařské generace Rendlů. Část chleba odebere i Slovenský dům.
Recept na chleba ze sušického Pekařství Rendl není žádným tajemstvím.
“Proč bychom měli vymýšlet něco extra? Držíme se tradice. Prostě pečeme dobrý a poctivý chléb z kvalitních surovin,” říká Karel Rendl.
Foto: Český olympijský svaz / Olympic.cz
