Česká pivní kultura usiluje o zapsání na seznam světového dědictví UNESCO

19.04.2022 7:05

Český svaz pivovarů a sladoven podal návrh na zapsání „Pivní kultury jako fenoménu české lidové kultury“ do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Plzeňského kraje.

Pivo

Jaká je česká pivní kultura? Mnozí si představí jen štamgasty u stolu v hospodě, ale historie pivovarnictví sahá daleko. Ve světě je známá jak unikátní tradice výroby českého ležáku, tak používání českého sladu a žateckého chmele. Pověstný je i um našich sládků i pivovarské profese jako takové. To vše spolu s českou hospodou definuje českou pivní kulturu. „Pivo totiž již dávno není pouze nápoj. České hospody jsou odjakživa centry kulturního a společenského života. Zde se psaly dějiny. Zde se slaví výročí, navazují vztahy, fandí se fotbalu a hokeji nebo hledají řemeslníci. Představují naši minulost, současnost i budoucnost. Potvrdil to i průzkum agentury Nielsen Admosphere z loňského prosince. 97 procent všech respondentů považuje českou pivní kulturu za součást naší historie a tradice,“ uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Pivní kultura jako fenomén české lidové kultury se tak možná brzy zapíše do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury nejen Plzeňského kraje. Český svaz pivovarů a sladoven proto podal přihlášku v Plzeňském kraji jako kolébce vzniku českého ležáku, který zde poprvé uvařili před 180 lety.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT