QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od ledna se zvýší sazba za prodej nemovitosti

27.12.2012 7:55

Jednou z vládních změn, kterou přinese leden 2013 je také zvýšení procenta daně za prodej nemovitosti. Tuto daň navíc nebudou platit prodejci, ale kupující.

Zvýšení daňové sazby se dotkne od ledna 2013 také oblasti prodeje nemovitostí. Ta vzroste z původních 3% na 4%.

Od 1. ledna 2013 bude za převod nemovitosti platit již nová čtyřprocentní daň. Toto datum bylo mezní pro podání návrhu na vklad do katastru nemovitosti u příslušného katastrálního úřadu. Pokud jste tedy stačili návrh na vklad podat do konce prosince 2012, bude se váš převod vyřizovat ještě za starých podmínek.

Vyšší procento za převod nemovitosti není však jedinou novinkou, která prodej domu, bytu, garáže, chaty či pozemku doprovází. Vypočtenou daň již nebude platit prodávající, ale kupující.

Daň se bude vypočítávat vždy ze sjednané kupní ceny za nemovitost. Vyjádření znalce již nebude zapotřebí, pokud sjednaná cena nebude nepřiměřeně nízká. Aby úřady zabezpečily neúměrně nízkou kupní cenu, a tudíž také nepřiměřeně nízkou částku z odvodu daně, stanovily jisté "měřítko" pro daň.

Cena nemovitosti bude porovnávána s hodnotami ostatních nemovitostí v dané lokalitě. Pokud dojde k výrazné odchylce, vyšší než 25%, bude daň vypočítána jiným způsobem.

foto : Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24