14.12.2024 17:34
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
Pivo z okénka nabízí každá desátá hospoda. Prazdroj dodává menší sudy...
Prodej čepovaného piva z okénka nabízí podle aktuálních dat Plzeňského Prazdroje zhruba jedenáct procent hospod, do kterých běžně dodává svá piva. Pivovar teď hospody zásobuje hlavně 15litrovými sudy.
Není tajemstvím, že hospody a restaurace patří mezi nejvíce zasažené. Kvůli koronavirovým opatřením musí mít zavřeno a snaží se prodávat alespoň přes okénka. Nejde ale jen o jídlo, pivo z okénka prodává podle plzeňského pivovaru každá desátá hospoda.
„Naše celkové prodeje sudového piva v hospodách se za první tři týdny, kdy musely být podniky uzavřené, snížily na pět procent ve srovnání se stejným obdobím loni. Aktuálně přitom funguje zhruba 11 procent restaurací a hospod, kam dodáváme naše piva. Z toho je patrné, že přes výdejová okénka prodají 45 procent čepovaného piva v porovnání s loňskem. To sice není důvod k velkým oslavám, ale znamená to, že hospodám, které se snaží fungovat, toto množství pomáhá zajistit alespoň část hotovosti, kterou tak nutně potřebují,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.
Hospodští nyní ale prodávají většinou z menších sudů. Zákazníci nemusí mít obavy, že by pivo nebylo dobré.
„Hospody, které fungují, teď logicky preferují menší sudy, aby pivo zvládly i při stávajícím nižším zájmu prodat v bezvadné kvalitě. Menší sud je rychleji pryč a pivo v něm je tak stále čerstvé. Patnáctilitrové sudy se nyní podílí na prodejích piva do hospod z jedné pětiny, zatímco běžně to jsou zhruba jen dvě procenta. Třicetilitrové sudy pak tvoří dvě pětiny prodejů, loni v tuto dobu to bylo zhruba dvacet procent,“ doplňuje Tomáš Mráz.
Pivovar se nyní snaží hospodským vycházet vstříc a nastavil například splatnost faktur až na období po koronaviru. Veškeré prošlé pivo z hospod pak likviduje na své náklady. „Ten, kdo nyní funguje, tak může generovat příjmy a za pivo zaplatí až poté, co se život dostane zpět do normálu,“ uvádí Tomáš Mráz.
foto: Okénko U Salzmannů - Plzeňský Prazdroj