Pochutnejte si na jitrnicovém prejtu s jihočeskou lepenicí - RECEPT

12.11.2016 8:03

V tomto sychravém počasí si na prejtu určitě pochutáte. Co si k němu udělat jihočeskou lepenici - tedy směs zelí a brambor? Jak na to? Čtěte recept z naší rubriky S Andreou v kuchyni.

img_0959-br

Většinou se prejt podává s vařenými brambory a kysaným zelím. V některých krajích ho můžete dostat s tzv. lepenicí, což je směs kysaného zelí a brambor, také někdy zvané "kočičák". Dříve se lepenice pojídala jako jídlo chudých a bývala i hlavním bezmasým pokrmem. Jak si tuto báječnou a jednoduchou přílohu (či samostatné jídlo) připravíte?

 

Na přípravu budete potřebovat:

1 kg jitrnicového prejtu
1 kg brambor
400 g kysaného zelí
2 cibule
sádlo nebo máslo
cca 200 ml mléka
trochu kmínu do brambor
sůl
špetka cukru

img_0959-br
Postup přípravy:

Jitrnicový prejt vložíme do pekáčku a při 200oC ho upečeme tak, aby se na něm vytvořila křupavá krusta.
Oškrábané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Zelí podusíme ve vodě, dosolíme a dochutíme cukrem podle toho, jak máme rádi. Vody stačí tolik, aby bylo zelí ponořené. Po uvaření slijeme. Cibule nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle nebo na másle dokřupava.

Ohřejeme mléko, uvařené a slité brambory rozmačkáme jako na šťouchané brambory a po částech přiléváme teplé mléko. Vmícháme zelí a polovinu usmažené cibule, dochutíme. Lepenici podáváme posypanou zbytkem usmažené cibulky a s prejtem.

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno

foto a recept: Andrea Motlíková

 

ANDREA V KUCHYNI

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT