30.05.2025 11:29
30.05.2025 10:32
Klatovskou čeká proměna. Studie zahrnuje více stromů i méně aut - VIZUALIZACE
30.05.2025 8:41
Pozor, v Plzni dnes proběhne cvičení policie!
Regionálními potravinami jsou uzeniny, mléčné výrobky, pivo i kysané zelí!
Celkem devět vítězů měl 2. ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Kteří to jsou? ´Ochutnávku´ má pro Vás QAP.cz!
Plzeňský kraj vyhlásil před pár dny devět nových vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje.
Do druhého ročníku soutěže se přihlásilo celkem 62 výrobků od 21 výrobců a porota pečlivě vybírala, který výrobkům umožní po čtyři roky užívat označená Regionální potravina Plzeňského kraje. Uvedeny také budou v samostatném katalogu, který je součástí propagace soutěže a je distribuován na regionálních akcích a akcích ministerstva zemědělství.
"Bereme podporu regionální potraviny velmi vážně, protože chceme, abychom my i naše děti jedli zdravé potraviny a k tomu vede právě tato cesta. Budeme podporovat malé výrobce, kteří mají chuť své produkty dělat poctivě a řádně," řekl hejtman Milan Chovanec.
"Regionální potravina, kromě toho, že víme odkud je, je také mnohem ekologičtější. Protože zelný selát, který letí z Ameriky letadlem, za sebou nechává tu stopu, zvyšuje nám to CO2," dodal moderátor celé akce herec a zanícený ekolog Petr Vacek.
A které potraviny tedy vyhrály?
Přešínský špekáček a Přešínská klobása z řeznictví a uzenářství Herejk se vyrábí podle tradičního receptu bez náhražek.
Přírodní sýr a Kysané mléko z Minimlékárny Joma jsou prvotřídní, když je ochutnáte, obyčejný jogurt ze supermarketu Vám bude připadat ´vodový´. Joma excelovala v prvním ročníku se svým Šumaváčkem, smetanovo-tvarohovým krémem.
Víkendový chléb z pekárny PEKO se peče déle než ostatní chleby, celé dvě hodiny!
Oříškový rohlíček ze Západočeského konzumního družstva Sušice se vyrábí z čerstvého másla, lískových jader, vaječných bílků a žloutků, krémového prášku, vody, kakaa a cukru.
Purkmistr tmavý ležák 12° z Pivovarského dvora Purkmistr v Černicích se vaří ze čtyř sladů a má příjemnou kávovou chuť prolnutou pravou belgickou čokoládou. V kombinaci s moučníkem je prý velkým překvapením!
Kysané zelí Josef Krůse se vyrábí bez konzervantů, klasickým způsobem, a proto tak výborně chutná.
Tolstolobik uzený porcovaný ze Zpracovny ryb Klatovy. Firma vyhrála už loni v první ročníku soutěže se svým Pstruhem uzený, filet s kůží!
Na Festivalu regionálních potravin se ale udělovaly ještě další ceny!
Zvláštní ocenění poroty získala Tlačenka světlá firmy Český grunt s. r. o., komise udělila také zvláštní ocenění výrobku Ořechový cop firmy Miloš Rejsl Alžbětín. Oceněna byla i Zmrzlina borůvková. "Zmrzlina borůvková, sen mého dětství, tehdy bylo málo borůvek!" radoval se Petra Vacek a dodal, že zmrzlinu vyrábí klatovská Kolombina.
Porotcům zachutnala také Úhlavská klobása od Maso West Klatovy s. r. o. "To je zřejmě klobása, která se vyrábí z úhlavních nepřátel," domyslel si Vacek. "Vyrábíme ji podle dochovaného původního receptu a jméno jsme zvolili v rámci naší oblasti," prozradil zástupce firmy při přebírání ocenění.
Oceněny byly také ještě Železnorudské pivo z pivovaru Belveder a Smetanový koláč z pekařství Fiala s. r. o. v Klatovech a Pivovar Modrá Hvězda Dobřany za celou kolekci piv!