29.09.2025 13:33
29.09.2025 11:19
Aktuálně z ranní špičky. Křižovatka u Makra je v provozu – FOTKY, VIDEO
V sobotu 27. září ji projeli první řidiči. QAP byl na místě o víkendu a také v pondělí ráno. Jaký byl provoz poprvé v ranní špičce? Podívejte se na FOTKY a VIDEO.
28.09.2025 19:21
Plzeň po nájezdech porazila Karlovy Vary
Bednářská parta z pivovaru vysmolila 13 dubových sudů
Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje je jednou z posledních v Evropě. Za sebou mají bednáři tradiční podzimní smolení dubových sudů, smolili jich celkem 13.

Smolení je tradiční postup údržby sudu a musí proběhnout před každým jeho naplněním pivem. Smolení provádějí bednáři na podzim a na jaře.
„Bednáři uvnitř sudu vypálí starou smolu a připraví si novou, která má zhruba 200 stupňů Celsia. Jejím nalitím a převalováním v sudu dojde k jejímu rovnoměrnému rozprostření – sud se tak dezinfikuje. Zároveň tato vrstva zajistí, že se pivo nebude dotýkat dřeva, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě,“ vysvětluje proces Josef Hrůza, šéf bednářské party.
Prázdné sudy se z ležáckých sklepů do bednárny vyvezou dvakrát ročně, současně se smolením se na nich provádějí také potřebné opravy.
„Správně udržovaný sud je takřka nezničitelný. Jde v podstatě o skládačku, vždycky se dá vyměnit nějaký díl, aby sud zase mohl dobře sloužit,“ doplňuje Josef Hrůza.
Letos na podzim vysmolili bednáři 13 velkých sudů o objemu cca 40 hl.
foto: Plzeňský Prazdroj