Bednářská parta z pivovaru vysmolila 13 dubových sudů

21.10.2017 11:06

Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje je jednou z posledních v Evropě. Za sebou mají bednáři tradiční podzimní smolení dubových sudů, smolili jich celkem 13.

Plzeňští_bednáři_smolili_sudy

Smolení je tradiční postup údržby sudu a musí proběhnout před každým jeho naplněním pivem. Smolení provádějí bednáři na podzim a na jaře.

„Bednáři uvnitř sudu vypálí starou smolu a připraví si novou, která má zhruba 200 stupňů Celsia. Jejím nalitím a převalováním v sudu dojde k jejímu rovnoměrnému rozprostření – sud se tak dezinfikuje. Zároveň tato vrstva zajistí, že se pivo nebude dotýkat dřeva, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě,“ vysvětluje proces Josef Hrůza, šéf bednářské party.

Prázdné sudy se z ležáckých sklepů do bednárny vyvezou dvakrát ročně, současně se smolením se na nich provádějí také potřebné opravy.

„Správně udržovaný sud je takřka nezničitelný. Jde v podstatě o skládačku, vždycky se dá vyměnit nějaký díl, aby sud zase mohl dobře sloužit,“ doplňuje Josef Hrůza.  

Letos na podzim vysmolili bednáři 13 velkých sudů o objemu cca 40 hl.

foto: Plzeňský Prazdroj

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT