QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Darujte knihu! Na trzích v Plzni můžete zakoupit novinky z nakladatelství Starý most

03.12.2022 7:49

Už téměř dvacet let můžete najít na plzeňských vánočních trzích stánek nakladatelství Starý most. Za tu dobu se na něm objevily desítky nových titulů, které posloužily jako vyhledávané vánoční dárky. Jinak tomu není ani letos, kdy si zde můžete zakoupit novinky a potěšit jimi své blízké. Stánek najdete u dětského kolotoče.

stánek trhy Plzeň_1222_QAP (2)
stánek trhy Plzeň_1222_QAP (2)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (12)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (1)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (7)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (3)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (4)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (8)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (9)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (11)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (13)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (10)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (14)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (17)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (18)stánek trhy Plzeň_1222_QAP (19)Plzenske_tajnosti_potahPlzenske tajnosti

Starý most nabízí velmi atraktivní tituly, knihy se věnují zejména místům v západních Čechách, Plzni nebo Šumavě. My jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější novinky.

Západní Čechy – 77 romantických, dobrodružných a tajemných míst
Průvodce po zajímavých a v mnohých případech málo známých místech v celých západních Čechách od Blovic po Karlovy Vary. Můžete navštívit zdejší pozoruhodné a často zapomenuté památky i atraktivní přírodní lokality. Fotografie pro knihu pořídil Jaroslav Vogeltanz, texty pak Eva Haunerová a Petr Mazný.

Město Touškov – střípky z historie a současnosti
Další z řady regionálních publikací podrobně mapuje historii Touškova a nedalekého Kůští. Kniha obsahuje mnoho dosud neznámých fotografií i mapy a 3D rekonstrukce. Autorem knihy je touškovský rodák Lukáš Houška.

Plzeňsko-český slovník (2. vydání)
Neprodávanější knioha nakladatelství Starý most s plzeňskou tématikou se dočkala druhého vydání v novém kabátě. Je doplněna 350 novými hesly a originálními ilustracemi s plzeňskou tématikou. Autorem velmi oblíbené knihy je Jan Hajšman.

Karlštejnsko
77 romantických, dobrodružných a tajemných míst – Další kniha z řady našich populárních průvodců popisuje krajinu i možnosti výletů v Českém krasu a okolí našeho nejznámějšího královského hradu. Autorem textů je historik Tomáš Makaj, fotografie jsou dílem Jaroslava Vogeltanze.

Kriminální případy a aféry ze Šumavy, Pošumaví a Českého lesa
Trojice archivářů z Plzeňského kraje vybrala devět desítek zajímavých soudních deliktů, které se v období mocnářství, první republiky, německé okupace i začátků socialismu odehrály v západním pohraničí. Kniha je bohatě doplněna originálními snímky a plánky z tehdejších vyšetřovacích spisů.

Šumavské osmdesátky a devadesátky
Kniha přináší unikátní a dosud neznámé snímky ze šumavského pohraničí z osmdesátých a devadesátých let 20. století. Syrové fotografie zdevastovaného a zanedbaného kraje, dnes už zaniklých pohraničních rot i tehdejší přírody. Autory fotografií jsou manželé Mátlovy, texty napsal Zdeněk Šmída, který se zabývá historií západní hranice republiky.

Plzeňské tajnosti
Desítky kapitol nabízejí nové pohledy na historii Plzně od středověku do sedmdesátých let 20. století. Ve spolupráci s plzeňským archivem a Západočeským muzeem byly vybrány zajímavé osudy lidí i městských staveb či dramatických událostí. Kniha je doplněna starými i novými fotografiemi Jaroslava Vogeltanze a Marie Šlehoferové.

Starý Plzenec – události, příběhy, osobnosti
Druhá kniha, která se věnuje historii Starého Plzence, přináší tentokrát zajímavé osudy plzeneckých občanů, popis dramatických událostí května 1945 i srpna 1968. Její významnou částí jsou medailonky místních osobností – literátů, hudebníků či výtvarníků. Kniha je doplněna množstvím fotografií převážně z osobních sbírek staroplzeneckých občanů. Autorkou převážné většiny textů je Anna Velichová.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24