Chcete mít zdravá játra? Nejezte červené maso

15.02.2011 11:09

Vědci přišli s významným objevem. Častá konzumace červeného masa souvisí s onemocněním jater. Proto se doporučuje vynechat červené maso z jídelníčku, vyhnete se tak jaterním problémům.

Častá konzumace červeného masa vede podle vědců k jaterním onemocněním. Pokud se chcete vyhnout problémům, omezte hovězí a vepřové maso.

Ti z vás, kteří jedí drůbež a ryby, se bát o svá játra nemusí. Tato masa neobsahují to, co červená masa. Z toxického vlivu na játra se obviňují především nasycené tuky, železo, heterocyklické aminy a dusíkaté sloučeniny. Ty jsou hojně obsažené v červeném mase, v bílém podstatně méně. Jejich výskyt v potravě vedl ve studii k vyššímu výskytu chronických jaterních onemocnění.

Zabijácké nasycené tuky

Ve studii, kterou provedli lékaři v USA, se posuzoval zvlášť i přísun nasycených tuků bez ohledu na to, jak se do těla dostanou. I bez ohledu na přítomnost nebo druh masa nasycené tuky riziko chronických jaterních nemocí zvyšovaly. Lze tedy doporučit červené maso a nasycený tuk nekombinovat.

I přes výsledky studie se ale masu nevyhýbejte, všeobecně se doporučuje drůbež a ryby, ty nezapomínejte alespoň jednou týdně zařadit do svého jídleníčku.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT