QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Městská plovárna v Plzni přivítá návštěvníky z celého světa

01.07.2016 10:14

Plzeňská Městská plovárna dostane v rámci projektu Pěstuj prostor mimo jiné nová mola, která budou vyrobena z nasbíraných petlahlví. Úpravu celého okolí završí Plovárenské dny. 

Plovarenske dny 2015
Workcamp 2015_1Workcamp 2015_2Plovarenske dny 2015

Břehy Radbuzy v okolí Městské plovárny budou vyčištěny a upraveny pro volnočasové aktivity. Práce budou trvat čtrnáct dní a zapojí se do nich dobrovolníci z celého světa. Ruku k dílu přiloží skupina deseti mladých lidí z Belgie, Francie, Španělska, Ruska, Ukrajiny a Chorvatska. V Plzni budou pobývat od 3. do 17. července. „Společně s místními vylepší břehy řeky hned na několika místech. První týden se budou věnovat především okolí Sportovního klubu u Řeky Plzeň, které vyčistí od odpadků, zprůchodní zarostlé pěšinky a na pozůstatcích zídek vytvoří několik příjemných míst k poklidnému posezení u řeky,“ říká Silvie Hašlová, koordinátorka workcampu ze spolku Pěstuj prostor.

Místo Městské plovárny je význačné tím, že zde na počátku minulého století vznikl první plzeňský veslařský a plavecký klub. Několik dní se budou tomuto místu dobrovolníci věnovat. Plovárna byla obnovena jejich předchůdci během předloňského workcampu, a letos zde vzniknou nová mola. Ta budou postavena díky veřejné sbírce PET lahví. Na protějším břehu řeky u kotviště převozníka vyrobí druhý týden dobrovolníci originální vlnitý mobiliář podle návrhu architektky Lucie Nippertové. Historické opalovací louce se tak částečně navrátí její původní funkce. Organizátoři tradičně na workcamp lákají i místní obyvatele: „Budeme rádi, když se k zahraničním dobrovolníkům připojí i nadšenci a pomocníci z řad plzeňské veřejnosti. Vítáme každého bez rozdílu věku. Lidé se mohou hlásit na email info@pestujprostor.cz,“ dodává Hašlová.

Workcamp Pěstuj prostor, pořádaný ve spolupráci se sdružením INEX-SDA, se koná v Plzni již počtvrté. Pro zahraniční dobrovolníky je akce velice lákavá, k účasti mají různé důvody: „Jsem vášnivá cestovatelka. Když se přidám k životu místních, věřím, že zemi pořádně poznám,“ říká o své cestě do Plzně studentka politologie a literatury Axelle Testa-Carminati. „Chtěla bych si z Plzně odnést nápady pro své město a univerzitu,“ dodává k tomu studentka práv Cécile Jadot. Dobrovolníky čeká kromě práce na zajímavých projektech i pestrý program během chvil volna. „Plánujeme například návštěvu Plzeňského Prazdroje nebo výstavy Dobrodruzi v DEPO2015,“ uvedl Kristian Holan, jeden z vedoucích skupiny dobrovolníků INEX-SDA. „Účastníci se ale hlavně těší na mezinárodní atmosféru týmu, poznávání cizích kultur a nová přátelství.“

Zkrášlení břehů dobrovolníci spolu s širokou veřejností společně oslaví 15. až 16. července akcí Plovárenské dny 2016. V pátek v pět hodin odpoledne odstartuje multikulturní předvečer Sbírání na Plovárně, který návštěvníkům nabídne autorská čtení, hudbu, promítání studentských filmů a vernisáž výstavy První polovina. Následovat bude od osmi hodin social dance tančírna „Smím prosit…?“. Na sobotu je od dvou hodin připravena pestrá škála workshopů. Můžete se vyzkoušet chůzi po slacklině, nebo intuitivní kresbu. Kromě toho bude na programu například humorné divadelní představení Doktor Faust. Večer bude opět hudebně-taneční. Zahraje tradjazzová kapela The Dixie Hot Licks a experimentální hudebník Láďa Assage (Ambiente Theatre).

Foto: Pěstuj prostor

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24