Jak sladit správně a hlavně zdravě?

18.11.2010 14:47

Ještě před dvěma stoletími jste cukr mohli koupit na váhu v lékárně, byl brán, jako lék. Nyní ho stále víc a víc spotřebujeme, proto se mu říká bílý jed. Jak ale jinak osladit třeba vánoční cukroví?

Vánoce jsou za dveřmi a vy přemýšlíte, jak zdravěji upéci cukroví. Víte, že cukr je v současnoti označován jako bílý jed? Může za spousty našich zdravotních obtíží. Co s ním ale při pečení?

Nahradit bílý cukr při pečení nějakou zdravou varinatou a přitom zachovat původní chuť cukroví či buchty z receptu po babičce, je velmi velmi těžké. V babiččiných receptech je totiž cukru opravdu hodně. Je to ale tím, že v tehdejších dobách lidé hodně fyzicky pracovali a měli celkově jiné složení stravy, než my dnes. Proto tolik cukru. Ale čím ho v současnosti nahradit?

Fruktóza

Fruktoza je přírodní cukr, který v krámu najdete nejčastěji pod názvem Fruktopur. Cena je zhruba kolem 40 korun za půl kila. Ale nevyjde dráž, má větší sladicí schopnost takže ho spotřebujete méně. Přírodní cukr umí tělo rozložit takže není tak zatížena například slinivka. Pak má také nízký glykemický index, mohou jej tedy i lidé s hypoglikémií. Navíc cukroví z tohoto cukru vás zasytí na delší dobu.

Při jeho použití ho raději dejte o třetinu méně, pokud chcete méně sladké cukroví, klidně i o polovinu méně než klasického cukru. Podbně je na tom i Glukóza, tedy co do výhod. Jen je třeba počítat s tím, že naopak málo sladí. Takže je jí potřeba víc. Prodává se například jako Glukopur.

Med

Lze jím sladit stejně jako přírodním cukrem, tedy fruktózou, ale pozor, je to jen pro zkušené kuchařky. Med je totiž vlastně tekutý přírodní cukr, který má navíc pár enzymů a vitamínů, ale má lepivé účinky na konzistenci těsta. Takže se množství nedu musí přizpůsobit i množství použitého tuku. A to vyžaduje zkušenosti. Jinak vám vznikne mazlavé cukroví.

Hnědý nebo také třtinový cukr

Jde o jakýsi předstupeň cukru bílého takže obsahuje víc melasy a tím je i zdraví prospěšnější. Vzhledem k tomu, že chutná jinak, výrazněji, trochu po karamelu, dodá cukroví dobrou lepší chuť než bílý cukr.

Nevěřte ale tomu, že je zdravější než jeho bílý kolega. Jen mu výrobce o krok dřív zastavil proces výroby. Tedy ještě před jeho vyčištěním. Používá se téměř stejně, jako cukr bílý, jen má výraznější chuť takže ho, možná, budete potřebovat méně.

Umělá sladidla- Ne!

Podle odborníků by umělá sladidla neměli používat zdraví lidé. Paradoxně totiž u nich mohou vyvolat cukrovku. A na pečení nejsou vhodná všechna, jen některá.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT