13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Na městských sádkách začal prodej ryb na velikonoční stůl - FOTKY
Rybu nemusíte mít na svátečním stole jen o Vánocích. Dříve se podávala ryba i o Velikonocích a Plzeň chce tuto tradici obnovit. Letos město začalo prodávat ryby na Velikonoce na městských sádkách.
Prodej ryb na velikonoční stůl začal na městských sádkách u rybníka Košináře ve středu 13. dubna. V nabídce jsou kapři, líni, amuři a dokonce i štiky nebo sumci. Prodej bude pokračovat i ve čtvrtek 14. dubna, a to od 10 do 17 hodin. K sádkám lze mimořádně dojet autem nebo na kole.
Tradice velikonoční ryby jako postního jídla o Velikonocích už pomalu vymizela. „V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře budou na zájemce čekat kapři, líni, amuři a pro ty, kteří přijdou včas, i několik štik a sumců. Velikonoční prázdniny tak lze spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby,“ řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku Martin Gregar.
Cena ryb začíná na 110 korunách za kilogram kapra či amura, cena za lína, sumce či za štiku je ale vyšší, přičemž na místě si mohou zájemci nechat rybu vykuchat i zbavit šupin a ploutví.
Ryby se prodávaly v Plzni už od středověku. Trh s rybami byl například na březích Mlýnské strouhy a u domu U Zvonu, který je již zbořený. Trh tady býval pravidelně do 20. let 20. století. Obchodů s rybami bylo v Plzni koncem 19. století celkem šest.
foto: Magistrát města Plzně
Pohlednice - trhy s rybami u Mlýnské strouhy (Archiv města Plzně, www.plzen.eu)