QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň má moderní kuželkárnu. „Slavoji hrozilo odebrání licence,“ říká Zarzycký

13.09.2022 13:46

Město výrazně pomáhá sportovním klubům, a to i těm nejmenším. Za vše mluví příběh z poslední doby, kdy Slavoji hrozilo odebrání licence. Díky pomoci má klub nejen licenci, ale i supermoderní kuželkárnu.

kuželkárna
kuželkárnarekonstrukce kuželkářských drahkuželkárna 2foto vymena kuzelkytj slavoj 2tj slavoj 4tj slavoj

Nová kuželkárna, která patří mezi nejmodernější v České republice, byla na Slavoji otevřena 10. září.

„My to bereme jako zázrak, že nám město, kraj atd. takto pomohly. Protože kuželky jsou takový malý sport, a přesto jsme dostali tuto pomoc,“ říká s povděkem Kamila Marčíková z TJ Slavoj Plzeň.

Původně si na Slavoji mysleli, že odkoupí použité kuželkářské dráhy z Brna. To by si klub ještě dokázal financovat sám. Poté, co se ale ukázalo, že Brno použité dráhy neprodá, přistála na stole prvního náměstka Romana Zarzyckého žádost o pomoc. „Klub TJ Slavoj žádal o mimořádnou finanční pomoc při rekonstrukci kuželny. Nakonec se podařilo sehnat dostatek financí a v Plzni vznikla supermoderní kuželkárna. Klub už se nemusí ani bát o svoji licenci,“ říká první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký a dodal: „Jsem šťastný, že se vše povedlo.“

Pokud by Slavoj totiž dráhy nezrekonstruoval, přišel by o licenci. „Ano, to je pravda, hrozilo nám neprodloužení licence, bez této pomoci bychom o licenci přišli. Nemohli bychom hrát třetí ligu, skončily by u nás veškeré oficiální soutěže,“ potvrdila Kamila Marčíková.

Nyní dráhy z roku 1989 nahradila supermoderní kuželkárna. Obdobná je v kraji například v Rokycanech. V Plzni se tak mohou konat i větší závody. „Dráhy nyní splňují i požadavky licence A, můžeme pořádat mezinárodní závody, závody 1.ligy,“ vyjmenovává Marčíková.

Kromě města přispěl i Plzeňský kraj. „Náklady na rekonstrukci drah byly zhruba 2 miliony korun, za Plzeňský kraj jsme přidali 850 tisíc korun, investice města Plzeň byla 300 tisíc korun," říká Roman Zarzycký, který má ve své gesci na radnici sport a rozvoj sportovní infrastruktury.

Za poslední 4 roky stál právě on za pomocí sportovním klubům v Plzni. „Každému malému sportovnímu klubu dáváme peníze, aby mohly děti sportovat, od hokejistů, plavců, fotbalistů až po mažoretky,“ říká Zarzycký s tím, že v této těžké době je právě podpora klubů důležitá. „Nyní se jim kvůli extrémně vysokým cenám energií značně zvyšují náklady, některé kluby tak opět po covidu bojují o přežití,“ dodal Roman Zarzycký.

Sám první náměstek Zarzycký je velkým fandou sportů, sportovní akce v Plzni se často konají pod jeho záštitou. A na starosti má i rozvoj sportovní infrastruktury. „Z Prokopávky, která léta chátrala, se stal moderní sportovní areál. Proběhla druhá etapa oprav bazénu na Slovanech, i z toho se stal velmi moderní komplex. Investovalo se do bazénu na Lochotíně nebo do hřiště v Liticích. Stavíme ve Štruncových sadech. Dokončena bude brzy sportovní hala Krašovská, staví se sportovní areál pro neslyšící. Zahájíme stavbu bazénu na Borských polích, připravuje se projekt, hotová je studie. Budujeme zázemí na Viktorce pro mládež,“ vyjmenovává Zarzycký některé úspěchy poslední doby.

foto: TJ Slavoj

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24