Kromě španělských okurek jsou podezřelé i dánské a nizozemské

28.05.2011 14:51

Zatím by se k nám do Česka střevní nákaza z Německa dostat neměla. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale mimořádně sleduje pohyb podezřelých okurek na trhu. Některé velké řetězce stahují španělskou zeleninu. Dbejte ale raději zvýšené hygieny. I přesto, že k nám se podlel SZPI špatné okurky nedostaly.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce pečlivě sleduje pohyb zeleniny na trhu. Některé velké řetězce dokonce stahují španělskou zeleninu ze svých pultů. Přesto ale buďte opatrní a pečlivě dbejte na hygienu.

"Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v těchto dnech ostražitě sleduje situaci na trhu s potravinami, a to v souvislosti s onemocněním způsobeným toxinem produkovaným bakterií Escherichia coli ve Spolkové republice Německo, jehož původcem jsou pravděpodobně salátové okurky původem ze Španělska," uvedl Michal Spáčil z oddělení komunikace SZPI.

Poslední zprávy získané prostřednictvím systému Rychlého varování pro potraviny a krmiva uvádějí, že kontaminované okurky, u nichž byl potvrzen výskyt této bakterie, nebyly z Německa reexportovány na území ČR.

Průměrný věk nemocných je 40 let, u dětí a seniorů je výskyt onemocnění nízký. "V ČR doposud nebyl zaznamenán ani jeden případ onemocnění způsobeného toxinem produkovaným bakterií Escherichia coli," upřesňuje Spáčil.

kromě španělských okurek jsou v podezření také dánské a nizozemské. "Další výsledky se očekávají v pondělí," sdělil Spáčil.

Varování pro zákazníky

Při nákupu zeleniny či ovoce platí: Nabízená zelenina musí být čerstvého vzhledu, není zavadlá, plody nejsou poškozené, nahnilé či naplesnivělé, jsou celé a zdravé. Není dovolen prodej necelistvých plodů ani jiných konzumních částí (tzv. výkroje a podobné způsoby odstraňování napadených částí). Samozřejmostí by mělo být řádné omytí zeleniny tekoucí pitnou vodou před vlastní konzumací!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT