Plzeň připravuje oslavy 28. října, program nabídne tradiční lampionový průvod

10.10.2022 16:47

28. října oslaví město Plzeň tradičně vznik samostatného Československa. Připraven je bohatý program, některé novinky i tradiční lampionový průvod. Oslavy 28. října se budou v Plzni konat už pošestnácté.

DSC_7680

Zhruba 40 míst budou moci lidé 28. října navštívit za symbolické vstupné 28 korun nebo zcela zdarma. Otevřená budou muzea, galerie, památky, sportovní instituce apod. Do ulic Plzně vyjedou historické vozy PMDP.  V 17 hodin začne vzpomínkový akt k výročí založení republiky na náměstí T. G. Masaryka, odtud také vyjde lampionový průvod. Po příchodu na náměstí Republiky čeká návštěvníky ohňostroj.

Kompletní program najdete na www.plzen28rijen.eu.

"Letošní novinkou je Den otevřených dveří na Masarykově základní škole na Jiráskově náměstí, jejíž základní kámen položil Tomáš Garrigue Masaryk. Škola letos slaví 100 let. Město připravilo i kulturní program na náměstí Republiky v čase od 13 do 16:30 hodin," informuje tiskové oddělení plzeňského magistrátu.

Lampionový průvod nazývaný také Průvod světel vyjde z Masarykova náměstí v 18 hodin.  Trasa průvodu je po Klatovské třídě, letos nově odbočí do Americké a Jungmannovy ulice a ulicí B. Smetany dojde na náměstí Republiky.

V rámci komentovaných prohlídek za 28 Kč můžete navštívit plzeňskou radnici, Loosův interiér - apartmán Richarda Hirsche v Plachého ulici, Měšťanskou besedu, Divadlo Josefa Kajetána Tyla a spousty dalších míst. Zdarma se dostanete například do Vodárny Plzeň, na exkurzi do Spalovny Chotíkov, na prohlídku Luftovy zahrady apod.

Akci i letos budou provázet dopravní omezení a opatření. Počítat musíte například s uzavírkou části Klatovské třídy po dobu procházení průvodu či s omezeným parkováním na některých místech.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24