QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo má novou voliéru pro plameňáky i úžasnou pozorovatelnu - FOTKY

21.09.2022 8:29

Plameňáci v plzeňské zoologické zahradě mají krásné nové prostory. Původní nezasíťovaná expozice plameňáků totiž už delší dobu nevyhovovala.

plameňák-růžový-km (11)-upr-mini
plameňák-růžový-km (11)-upr-miniotevření albufera-20-9-2022-km (51)-miniotevření albufera-20-9-2022-km (68)-miniotevření albufera-20-9-2022-km (28)-miniotevření albufera-20-9-2022-km (107)-miniplameňák -růžový-km (2)-upr-miniplameňák-růžový-km (5)-mini

Novinka v plzeňské zoo byla slavnostně otevřena v úterý 20. září. Novou soustavu expozic otevřel první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký, přítomné hosty s novinkami seznámil Tomáš Peš, botanický náměstek ředitele plzeňské zoo.

Prostor mezi tropickým a africkým pavilonem se v roce 2022 výrazně proměnil, přináší jednotlivé zoologické i botanické ostrovní expozice věnované různým ostrovům po celé Zeměkouli.

Nová expozice s názvem Mokřady Albufera má voliéru pro plameňáky a ptáky Baleár. "Původní nezasíťovaná expozice plameňáků již delší dobu nevyhovovala nárokům na zodpovědný chov plameňáků. Mimo jiné byla expozice jednou z posledních, kde nelze ptáky chovat v případě vyhlášení opatření proti ptačí chřipce a ptáky by bylo nutné stěhovat do provizorních prostor. Plameňák, jakožto erbovní živočich plzeňské zahrady, si zaslouží důstojné ubytování," uvádí Tomáš Peš. 

Nová expozice expozice navozuje atmosféru jednoho z největších evropských močálů, Albufera, na ostrově Mallorca, kde hnízdí velká kolonie plameňáků. "Expozice stála 3 miliony korun. Je to další z projektů modernizace plzeňské zoo, která patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším v Plzni i v Plzeňském kraji. Už teď mám signály, že by se mohlo podařit překonat i letos návštěvnický rekord," řekl první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký a poděkoval za dosavadní spolupráci řediteli zahrady Jiřímu Trávníčkovi. 

Úžasná je průchozí vyhlídka ve stylu pozorovatelen běžných v místní rezervaci. Ta umožňuje návštěvníkům nerušené pozorování nejen plameňáků. "Pro vytvoření dokonalého zážitku je voliéra i její okolí osázeno rostlinami domácími na Baleárech, včetně několika vzácných endemitů. Spoluobyvateli voliéry jsou vzácné druhy mokřadních druhů ptáků Středozemí, včetně čírek úzkozobých, které plzeňská zoo plánuje reintrodukovat zpět na Baleáry (doufejme již v roce 2023) v rámci záchranného projektu německých a španělských ornitologů," vysvětluje dále Tomáš Peš.

Ve voliéře nejsou ale jen plameňáci. Vidět můžete i početné hejno tenkozobců opačných, kolihy velké, které patří v České republice k ohroženým druhům. "Dále čejky, ústřičníky a další ptáky, zdržující se v místě připomínajícím písečnou dunu. Z chovatelských i veterinárních důvodů byl přebudován i rybník, aby bylo možné plameňáky krmit v bazénu a zároveň si mohli stavět hnízda ve vlhkém bahně," dodal Peš.

Vznikla tady i i kašna se skulpturou Vážky od bavorského sochaře Haralda Bäumlera. Jsiou zde nové naučné panely o flóře například Korsiky, Ostrovů Juana Fernándeze, Nové Kaledonie, Tříkrálových ostrovů nebo například Chathamských ostrovů.

 

 

Další dílčí novinkou v rámci celku je paleobotanická expozice v okolí modelu Burianosaura augustai. "Jde o endemického českého křídového dinosaura, objeveného v roce 2003 na Kutnohorsku na základě stehenní kosti. Žil v malých skupinách na ostrovech a byl býložravý. Jméno je poctou českému výtvarníkovi Zdeňku Burianovi a paleontologovi Josefu Augustovi. V jeho okolí roste wolemie vznešená, několik druhů araukárií, leží zde i araukarit (zkamenělý kmen). Expozice v zoo představuje fiktivní druhohorní ostrov z konce křídy, kdy v Čechách rostly cykasy a ginkga," říká Tomáš Peš.

Spolu s modelem burianosaura byl zpřístupněn i vnitřek historické ubikace medvědů hnědých, s upomínkami na pravěk na Plzeňsku. A třetí novinkou je změna vzhledu ostrova lemurů kata. Jejich expozice již není návštěvnicky průchozí, ale nový oddělený poloostrov umožňuje lemurům nerušeně trávit den. Zároveň vodní příkop osídlili karasi obecní, k jejichž záchraně se plzeňská zoo připojila.

foto: Zoo Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24