14.12.2024 17:34
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
Prazdroj zdraží od začátku prosince pivo!
Pro pivaře špatná zpráva! Od 1. prosince 2012 chce Plzeňský Prazdroj zdražit některá svá piva. Hospodští čekají, že jej brzy budou následovat i další pivovary!
Od začátku prosince budou dražší některá piva Plzeňského Prazdroje.
"Čekali jsme to, všechno zdražuje, tak je logické, že zdraží i pivo," řekl QAPu.cz Zdeněk Čelustka z Plzně. "Pivo kvůli tomu samozřejmě pít nepřestanu, piju Gambrinus i Prazdroj. Myslím, že všichni budou muset zdražit kvůli zvýšení DPH."
Od 1. prosince 2011 totiž vstoupí v platnost nový ceník Plzeňského Prazdroje. Úprava cen přichází v důsledku zvýšení nákladů zejména na pivovarské suroviny a energii. "Změna ceny se týká vybraných značek a typů balení napříč celým portfoliem a zahrnuje jak sudové, tak balené pivo. Plzeňský Prazdroj navýší své ceny v průměru o 2,5%," řekl QAPu.cz mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.
"Tentokrát nám pivovar zatím předem vědět nedal, ale o zdražení už víme," řekla Helena Svobodová, majitelka restaurace Nasídlišti v Horšovském Týně s tím, že čeká zdražení určitě u Velkopopovického kozla, kterého v její restauraci lidé rádi pijí. "Může to udělat nějakých šedesát halířů na litru, plus dépéháčko, řádově se dostaneme u piva o korunu výš. Nahoru půjde určitě všechno. Pak je to řetězec zdražování u ostatních pivovarů automaticky."
Zdražení netěší jak hosty restaurací, tak jejich majitele. "Lidi to samozřejmě štve a není pravda, že si na zdražení zvyknou. Chodí pak míň na pivo, po každém zdražení je to znát. I přijdou, ale sedí celý večer u dvou, tří piv. My musíme přitom stejně svítit, topit a podobně, ale tržba je daleko menší. Kdyby pivovary necpaly prachy do něčeho jiného, tak by tu cenu piva mohly nechat, ne-li zlevnit," myslí si Svobodová.
"Pro zachování unikátních vlastností jednotlivých značek našich piv používáme kvalitní české suroviny, které jsou pro ně typické. V kvalitě neděláme žádné kompromisy a nakupujeme ty nejlepší suroviny včetně sladovnického ječmene, který tvoří ve výrobě piva nejvýznamnější položku. Neustále hledáme způsoby, jak efektivně řídit naše podnikání a zajistit, že pivo, český národní nápoj, zůstane pro pivaře cenově dostupný," říká Doug Brodman, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.