Prazdroj chce přísnější podmínky pro České pivo

31.03.2010 14:34

Plzeňští sládkové sepsali výzvu, ve které žádají přísnější podmínky pro udělování značky České pivo. Jsou proti náhražkám sladu a chemicky upravovanému chmelu. V typickém českém pivu podle nich být nesmí. Připojte se k nim i Vy!

pivovary prazdroj

Plzeňští sládkové chtějí ochránit označení České pivo. Odmítají chemicky upravovaný chmel a náhražky sladu.

"Jsme znepokojeni současným trendem v českém pivovarství, kdy stále více pivovarů využívá nestandardní suroviny, jako například nepovolené chmelové preparáty a přídatné potravinářské látky. Jde hlavně o chemicky modifikovaný chmel a sladové náhražky, které v tradičním českém pivu nemají co pohledávat. Tyto praktiky umožňují sládkům nahrazovat kvalitní suroviny a nedovoleně vylepšovat vlastnosti piva, např. kvalitu pěny. To ohrožuje dobrou pověst českého piva ve světě, renomé chráněného označení České pivo i důvěru tuzemských konzumentů," uvedl za sládky starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka s tím, že výzvu zveřejnili na internetových stránkách www.zacisteceskepivo.cz

Značka České pivo definuje kde, jak a z čeho se tradiční české pivo vaří. O zachování jejího dobrého jména teď  bojuje pět plzeňských sládků: Václav Berka, Jaroslav Hacko (ředitel pivovaru Velké Popovice), Jan Hlaváček (vrchní sládek Gambrinus), Ivo Kaňák (ředitel pivovaru Radegast) a Pavel Šemík (ředitel pivovaru Plzeňský Prazdroj).

"Zasvětili jsme svůj život vaření poctivého českého piva. Jsme hrdí na to, že při vaření našich piv dodržujeme receptury, které nám předali naši předkové. Ty nás zavazují vyrábět české pivo pouze ze sladu, chmele a vody," uvádějí a vyzývají české pivaře, aby se k nim připojili a připojili svůj podpis k jejich veřejné výzvě Žijeme českým pivem. "Označení České pivo by mělo být pro spotřebitele jasným indikátorem profesní poctivosti a integrity vaření piva podle ryzí české tradice. Bohužel dnešní pravidla pro používání označení České pivo negarantují, že jsou pro výrobu používány pouze slad, voda a chmel. Některé pivovary užívají i další látky, které ohrožují čistotu a jedinečnost tradičního českého piva. V dopise adresovaném Českému svazu pivovarů a sladoven a sdružení České pivo proto Plzeňský Prazdroj žádá o zpřísnění definice Českého piva, protože ta současná neřeší dostatečně problém nepovolených přídatných látek," dodal vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Jan Hlaváček.

Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast se vaří pouze ze tří základních pivovarských surovin – z vody, ječmenného sladu a chmele za přidání pivovarských kvasinek. "Přidávání jakýchkoliv dalších látek do piva je porušováním tradičního postupu výroby českého piva plzeňského typu, tak jak bylo poprvé uvařeno v Plzni v roce 1842," vysvětluje mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.

Co sládci žádají?

Zákaz používání náhražek sladu
Zákaz přidávání chemických látek pro zlepšení pěnivosti piva
Zákaz používání nesladových enzymů, které nepřirozeně ovlivňují výrobu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT