Školákům v Plzni se servírovalo norské menu - FOTKY

02.02.2017 9:26

Speciální "Den norské kuchyně" proběhl na 15. základní škole v Plzni. Dětem připravil tým kuchařů čtyřchodové menu. V rámci projektu dorazila na školu i norská velvyslankyně.

1
1324567

Norská velvyslankyně Siri Ellen Sletner ve středu zavítala do Plzně. Její návštěva byla spojená s projektem "Den norské kuchyně", který proběhl na 15. základní škole. Ještě před tím zavítala na radnici, kde se setkala s vedením města.

Tématem setkání byla také diskuse o budoucí vzájemné spolupráci, využívání Norských fondů a projekt Smart City, na který se zaměřují tři norská města – Oslo, Trondheim a Bergen. „Právě v oblasti Smart City jsme jednali s jinými českými městy, spolupráce s Plzní by ale mohla být jiná a zajímavější pro obě strany,“ řekla Siri Ellen Sletner.

Podle Martina Zrzaveckého se město projektu Smart City Plzeň dlouhodobě věnuje, vytvořilo pracovní skupiny pro oblasti mobilita, energetika a životní prostředí, podnikání, veřejnost a expertní skupinu. Současně má Plzeň zkušenost s čerpáním Norských fondů. „Využívali jsme finanční prostředky z fondů pro rekonstrukce a zateplování školských budov,“ vysvětlil primátor.

V republice se do projektu "Den norské kuchyně" zapojila dvacítka škol, velvyslankyně si vybrala Plzeň...

Základní školu ve Skvrňanech si norská velvyslankyně k návštěvě vybrala z celkem zhruba dvaceti škol v republice, které se do projektu Asociace školních jídelen v české republice zapojily.

"Osmičlenný kuchařský tým pod vedením šéfkuchaře školy Václava Hokra připravil pro svých 900 strávníků čtyřchodové norské menu – polévku ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutony, salát z červené řepy s jablky, vlašskými ořechy a zakysanou smetanou, rybu v bylinkové krustě s omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem a krémovou mléčnou rýži s mandlemi a ovocnou omáčkou," říká Eva Kriegerová z plzeňského magistrátu.

Na 15. základní škole nicméně nejde o první obdobný projekt. V minulosti už si děti vychutnaly například thajskou a italskou kuchyni. „Pro letošek chystáme ještě řeckou a ruskou kuchyni, určitě bude boršč. Ale nic z toho by se neuskutečnilo bez našich nadšených pracovníků, kteří se přípravám věnují nad rámec pracovní doby a dokáží vymyslet úžasné věci,“ uvedla ředitelka Soňa Pavelková.

Náměstkyně primátora Eva Herinková, jež má v gesci oblast školství, doufá, že projekt získá v České republice další podporu. „Jsem také ráda, že na naší 15. základní škole vzniká pod záštitou Asociace školních jídelen České republiky Krajské centrum sdílení dobré praxe, v němž by pracovníci pomáhali kuchařům školních jídelen z celého Plzeňského kraje,“ dodala Eva Herinková.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima