13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Pečená (nejen) hrušková povidla bez míchání
V rubrice S Andreou v kuchyni tentokrát zužitkujeme ovoce. Máte zralé hrušky nebo třeba švestky a jablka? Zkuste si udělat opravdu jednoduchá povidla. Andrea Motlíková vám poradí, jak na to.
Na přípravu budete potřebovat:
2 kg pokrájených hrušek bez jadřinc (pokud je tuhá slupka, raději oloupat)
50 dkg cukru krupice
2 lžíce octa
1/2 kávové lžičky mleté skořice
4 polévkové lžíce rumu
3 tlučené hřebíčky
2 tlučené badyány
Postup přípravy:
Pokrájené hrušky dáme do hlubšího pekáče (můžeme vyložit pečícím papírem s vyššími okraji). Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 - 250o do trouby. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!
Pečeme 20-25 minut. Po této době na hrušky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky s badyány. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce.
Pokud by se vám zdálo, že hrušky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.
Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dáme ještě pár kapek rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je.
Tato povidla jsou skvělá jak hrušková, tak švestková či jablečná. Do švestkových nedávám badyán. Je to nejjednodušší způsob, jak si připravit skvělá povidla.