Peklo zažije kuchařské klání

16.03.2015 20:10

Tříčlenné týmy studentů středních gastronomických škol z Plzeňského kraje a Regensburgu budou ve čtvrtek 19. března vařit před zraky přísných komisařů i veřejnosti.

Plzeňský kraj ve spolupráci se sdružením Envic pořádá kuchařskou soutěž "Vaříme to slow...". Kulturní dům Peklo v Plzni bude domovem této ojedinělé soutěže ve čtvrtek 19. března od 10 do 15 hodin.

Své umění ukáží i nejlepší tuzemští kuchaři. Jak vaří Národní tým kuchařů AKC ČR veřejnosti představí Martin Svatek. Filip Sajler uvaří ze surovin z našeho kraje vynikající jídlo. Druhý z Kluků v akci Ondřej Slanina bude soutěž spolumoderovat. Připraveny jsou i ochutnávky vynikajícího jídla připraveného přímo středními školami, ale i výrobci z našeho kraje. Zajímavé budou nejen pro kuchaře ukázky moderních gastronomických technologií.

Tříčlenné týmy studentů z pěti středních gastronomických škol připravily tříchodová menu, která musejí před zraky bedlivé poroty za devadesát minut uvařit a prezentovat porotě i obecenstvu.

"Kuchařské soutěže jsou pro studenty skvělým způsobem jak si ověřit své dovednosti. Během soutěže pracují studenti samozřejmě pod tlakem. Ten je bude provázet celou kuchařskou kariéru. Hodnotit při soutěži budeme jak je jídlo sestavené, jak soutěžící pracují se surovinami, do jaké míry dodržují pravidla hygieny, jak se poprali s požadavkem na sezónnost použitých surovin, jakým způsobem budou jídlo prezentovat na talíři a největší důraz klademe na chuť," říká předseda odborné poroty Odlřich Pítra, certifikovaný komisař Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Kuchařská profese je nesmírně náročná. V televizi vypadá jako zábavné kuchtění, ale realita je poněkud odlišná. Proto jsou podobná klání pro studenty tak prospěšná. Při studiu nemusejí jít studenti s "kůží na trh". Naopak při soutěži vaří především za sebe, svoji školu a pedagoga, který je připravoval.

"Podmínky pro soutěžení budou stejné jaké panují v profesionálních kuchyních. Vybavení kuchyní bude na špičkové úrovni, takže skvělému zážitku pro soutěžící i diváky nic nebrání. Diváci budou práci kuchařů sledovat v otevřených kuchyních a na velkoplošné projekci umístěné přímo v sále," říká Ivo Grüner, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU, informatiky.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT