Velká labutí záchranná akce ve Vejprnicích – FOTKY

15.08.2022 11:40

V neděli 14. srpna se konala velká záchranná akce za účasti záchranářů ze Záchranné stanice živočichů v Plzni a mnoha dobrovolníků. Podrobnosti v článku.

labutí akce_DESOP (12)
labutí akce_DESOP (12)labutí akce_DESOP (3)labutí akce_DESOP (4)labutí akce_DESOP (6)labutí akce_DESOP (2)labutí akce_DESOP (5)labutí akce_DESOP (13)labutí akce_DESOP (8)labutí akce_DESOP (7)labutí akce_DESOP (9)labutí akce_DESOP (10)labutí akce_DESOP (14)labutí akce_DESOP (11)labutí akce_DESOP (1)

Odchytu mláděte z Pekelného rybníka ve Vejprnicích u Plzně se účastnilo mnoho dobrovolníků. „Záchranná akce mladé labutě s největší účastí dobrovolníků proběhla tuto neděli 14. srpna. Celkem šest profesionálních zvířecích záchranářů a 21 dobrovolníků laiků, kteří se přihlásili na základě výzvy uveřejněné na sociálních sítích. Bez těch, kteří přišli, bychom labutí mládě se zamotaným rybářským vlascem kolem spodní čelisti zobáku nikdy nechytili,“ uvedl karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Labutí mládě se zamotaným rybářským vlascem se snažili záchranáři odchytit už dva týdny. Nepomohla ani noční odchytová akce, dron s termovizí ani lákání na krmení. A tak v neděli utvořili dobrovolníci a záchranáři z DESOP rojnici. „Rojnice minimálně ze třiceti lidí, kteří se chytí za ruce a v jedné lajně projdou neprůchodné rákosí, byla poslední šancí, jak labuť zachránit. Dobrovolníků v rákosí bylo nakonec 16 a museli rákosinu projít celkem dvakrát, ale byli opravdu neskutečně houževnatí, a tak labutí mládě nakonec z rákosí vyhnali a s kajaky ho odchytli,“ popsal odchytovou akci Makoň a dodal: „Děkuji všem zúčastněným za jejich statečnost, nasazení a odvahu. Chvilkami to bylo hodně napínavé, náročné a vysilující. Myslím, že všichni, kteří přišli, netušili, co je čeká a jak moc bude odchyt labutě náročný.“

 

Foto DESOP, Gábina Černá

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24