Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Vodní elektrárna u jezu v Doudlevcích rychle roste

09.12.2011 8:25

Práce na stavbě u jezu v Doudlevcích pokračují. Buduje se tady soukromá stavba - malá vodní elektrárna. U řeky roste obrovská díra a kolem je plno kamení. Jak stavba pokračuje a proč tady neroste i vodácký kanál, který byl původně v plánu, zjišťoval QAP.

PC083796
PC083805PC083792PC083793PC083794PC083795PC083796PC083797PC083798PC083799PC083800

Jak to pokračuje u jezu v Doudlevcích? Rosta tady malá vodní elektrárna. Zatím je tu ale jen obrovská díra do země a plno kamení.

V polovině října jsme vás v článku U jezu v Doudlevcích můžete vidět stavební stroje, co se tady dělá? infomrovali o tom, že rozorané okolí řeky je stavbou malé vodní elektrárny. Podle Povodí Vltavy jde o soukromou investici. "Investor má všechna potřebná povolení jak stavební tak k nakládání s vodami," informoval Karel Matějka z pobočky Povodí Vltavy, závod Berounka Plzeň.

Malá vodní elektrárna začala být budována v září letošního roku. Konec stavby má být v červenci 2012. Dílo staví Metrostav. Stavbu elektrárny si objednala společnost MVE Radbuza s.r.o., jejímž jednatelem, členem statutárního orgánu, je pan Jakub Helus. Ten je zároveň místopředsedou představenstva RenoEnergie a.s., která se zabývá výrobou elektřiny. Jako další předmět podnikání má uvedený velkoobchod.

Vodáci chtěli slalomový kanál, mají smůlu?

Vodní elektrárna se ale nelíbí vodákům, kteří pod zdejším jezem chtěli slalomový kanál. Ten jim ale podle jejich slov radní už dříve smetli ze stolu. Důvodem jsou podle všeho, jak tomu tak bývá, peníze. "My se vodáckému kanálu nebráníme, v původním návrhu tomu tak i bylo," vysvětluje starosta ÚMO 2 Plzeň Lumír Aschenbrenner. "To, zda ale bude vodácký kanál na městském břehu, kde se staví elektrárna, závisí na možnostech majitele vodní elektrárny, města i obvodu," dodává s tím, že šance na vodácký kanál nejsou ztraceny. Visí prostě na financích.

Jediným místem pro vodáky, kde najdou v Plzni playspot nebo-li tréninkové místo pro jízdu na divoké vodě, je Playspot Kalikovák. U jezu v Doudlevcích se ho dosu nedočkali. Diskuzi vodáků najdete například zde

Detaily původního návrhu na malou vodní elektrárnu a vodní kanál z roku 2006 najdete zde. Podala ho RenoEnergie. Šanci na elektrárnu ale nedostala. Tak staví nyní, prostřednictvím MVE Radbuza s.r.o., a bez vodáckého kanálu na městském břehu, ačkoli původně měla stát elektrárna na břehu protějším.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT