Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 získalo 9 produktů

10.12.2020 11:15

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu.

Povidlovy_krehky_kolacek---Marie_Vondrovicova

O prestižní značku Regionální potraviny Plzeňského kraje se v jedenáctém ročníku soutěže ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců.  Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat. Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Zlaty_Bucek---Plzak_z_Plzne

„Vážím si každodenní práce všech farmářů a výrobců v našem regionu a vím, že v současné době to nemají lehké. Řada z nich už má v kraji dlouholetou tradici. Jsem ráda, že Vaši pekárnu převezme snacha s vnučkou a tím zůstane tradice chodských koláčů zachována,“ uvedla Ilona Mauritzová při předání Ceny hejtmanky Plzeňského kraje majitelce pekárny Marii Vondrovicové za povidlový křehký koláček. „Poznat se s výrobci tam, kde jejich produkty vznikají, bylo pro mne velice zajímavé a přínosné. Rádi se se mnou podělili o tajemství vzniku svých výrobků,“ uvedl Josef Bernard, který ostatní ocenění předával.

Porota ocenila 9 produktů v Plzeňském kraji.

Masné výrobky tepelně opracované: Zlatý Bůček, Plzák z Plzně s.r.o.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou, Jaroslav Procházka

Sýry včetně tvarohu: Tvaroh tučný, Václav Dub

Mléčné výrobky ostatní: Jogotvaroh, Meclovská zemědělská, a. s.

Pekařské výrobky včetně těstovin: Chléb víkendový, PEKO - Němečková s.r.o.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Klatovský perník, Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné): Hrobník 15° černý speciál, Robert Beneš

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Pikantní okurkový salát, Josef Vanický

Foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT