QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Budete kupovat kapra? SVS doporučuje nechat si rybu usmrtit v místě prodeje

21.12.2022 14:10

V rámci celé České republiky bude přes 3000 prodejních míst kaprů a ryb, což je mírně více než v loňském roce. Inspektoři SVS budou kontrolovat hygienické podmínky prodeje a dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcování.

DSC04632

Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali téměř 900 prodejních míst. Zhruba ve třech procentech kontrol zjistili i nějakou závadu. „Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě, následovala pochybení v hygieně prodeje,“ uvádí Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS.

Kontroly stánků s kapry se zaměřují na dvě hlavní oblasti, za prvé jde o to, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách a zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku.

V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb. „Z tohoto pohledu jednoznačně doporučujeme nechat si rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání.

Jak kapra dle SVS usmrcovat? Nejprve omráčit tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Kapra nelze za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT