QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Budete kupovat kapra? SVS doporučuje nechat si rybu usmrtit v místě prodeje

21.12.2022 14:10

V rámci celé České republiky bude přes 3000 prodejních míst kaprů a ryb, což je mírně více než v loňském roce. Inspektoři SVS budou kontrolovat hygienické podmínky prodeje a dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcování.

DSC04632

Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali téměř 900 prodejních míst. Zhruba ve třech procentech kontrol zjistili i nějakou závadu. „Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě, následovala pochybení v hygieně prodeje,“ uvádí Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS.

Kontroly stánků s kapry se zaměřují na dvě hlavní oblasti, za prvé jde o to, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách a zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku.

V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb. „Z tohoto pohledu jednoznačně doporučujeme nechat si rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání.

Jak kapra dle SVS usmrcovat? Nejprve omráčit tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Kapra nelze za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24