Čápi Eda a Míra se hlásí z Afriky. Arnošt zůstává v Německu

27.01.2020 11:43

Ochránci zvířat pokračují ve sledování čápů  z Plzeňska. Dva ptáci vybavení vysílačkami tráví zimu v  Africe, svérázný Arnošt je v ptačím parku pod Pasovem. Podívejte se, kudy čápi putují.

Foto B. Mášek (15)
123

Celkem tři mláďata čápů bílých loni vybavili členové Dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva (DESOP) satelitními vysílačkami a od té doby průběžně sledují jejich pohyb. Díky tomu vědí, kde se ptáci pohybují během zimy.

"Je zajímavé sledovat, jak se oba čápi posouvají a dle leteckých snímků sledovat, kde se zdržují. Spolu s kolegou Bohumilem Máškem se domníváme, že velkou roli v jejich přesunech hrají potravní zdroje a skupiny jednotlivých ptáků. Škoda jen, že vysílačka nemá v sobě zabudovanou malou kameru a že se nemůžeme do Afriky také ‚podívat‘,“ sdělil Karel Makoň z DESOP.

Pozdrav od dvou čápů z Afriky dorazil právě v těchto dnech. "Míra s Edou se v Africe nacpávají kobylkami a Arnošt stále žere kuřata v Německu,“ okomentoval s nadsázkou údaje z vysílaček Bohumil Mášek.

"Zatímco Arnošt pobývá od začátku zimy na jednom místě v Německu v ptačím parku pod městem Pasov s téměř vybitou vysílačkou, Eda a Míra se posouvají v rovníkové Africe níž a níž. Míra opustil Keňu kolem Nairobi a je v Tanzánii pod Viktoriiným jezerem. Eda se drží stále na hranici mezi Jižním Súdánem, Etiopií a Keňou okolo jezera Turkána," upřesnil Karel Makoň.

Více o sledování čápů bílých z Plzeňska jsme psali zde.

FOTO: ilustrační, B. Mášek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24