Do plzeňského výzkumného centra NTC míří prestižní ocenění Neuron

17.10.2022 16:28

Odborná porota vyhlásila v neděli 16. 10. prestižní ocenění Nadačního fondu Neuron. Ocenění získalo NTC (Nové technologie – výzkumné centrum) Západočeské univerzity.

oceneni neuron

Jedná se o cenu Neuron za propojení vědy a byznysu pro startup Pinflow Energy Storage. Jeho spoluzakladatelé jsou výzkumníci z ústavu Nové technologie – výzkumné centrum (NTC) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) a výzkumníci Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT).

Ocenění Nadačního fondu Neuron vyhlásila odborná portoa v neděli 16. října. Slavnostní akce proběhla v prostorách Národního muzea.

Během slavnostního večera nejprve zamířila Cena Neuron pro nadějné vědce šesti osobnostem. Následovalo předání Ceny Neuron za propojení vědy a byznysu a na závěr byly předány Ceny Neuron vědcům, kteří svým celoživotním přínosem přesáhli hranice české vědy: lékaři Janu Starému a chemikovi Pavlu Hobzovi.

Cena Neuron za propojení vědy a byznysu zamířila do Plzně. Komise totiž ocenila tým Pinflow Energy Storage, jejímiž spoluzakladateli jsou Jiří Vrána a Jaromír Pocedič z výzkumného centra NTC společně s Jurajem Koskem a Petrem Mazúrem z VŠCHT. Pinflow tým se zabývá otázkou ukládání elektrické energie. Produktem startupu jsou vanadové redoxní průtočné baterie, které jsou nehořlavé, nevýbušné a umí oddělit kapacitu a výkon. 

 

Od roku 2009 uděluje Nadační fond Neuron ceny nadějným českým vědcům. Cílem je podpořit nejen konkrétní osobnosti, ale i zvyšovat prestiž vědeckého bádání v Česku.

Cenu předávali ředitel IOCB Tech Martin Fusek a mecenáška Barbara Paldus se synem. „Letošní cenu odborná porota udělila projektu, který se zabývá skladováním energie, tedy velmi aktuálnímu tématu. To, co porotu přesvědčilo, byla kombinace několika věcí. Jedná se o projekt, který skutečně vychází ze základní vědy, za druhé je to projekt, který kombinuje vědecké prostředí - vědce z různých univerzit. Jedná se o kombinaci vědců ze Západočeské univerzity v Plzni a vědců z Vysoké školy chemicko-technologické. Tím třetím impulzem bylo, že v loňském roce dokázali členové týmu své myšlenky přetavit až do aplikace v průmyslu. Tedy úspěšně implementovali první jednotku na uchovávání elektrické energie přímo v průmyslovém prostředí,“ řekl Martin Fusek.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24