Domažlická nemocnice zrychlí akutní ošetření pacientů, ti půjdou nejprve k triáži

06.01.2023 13:48

Od příštího týdne čeká na pacienty v Domažlické nemocnici nový režim příjmu v případě akutních potíží. Místo odborných ordinací napřed lidé zamíří na ambulanci urgentního příjmu k triáži.

ambulace_Domažlice_0123_Domažlická nemocnice

Pacienti, kteří přijdou do Domažlické nemocnice s akutními potížemi, čeká od příštího týdne nový režim příjmu. „Místo do odborných ambulancí zamíří pacienti napřed do ambulance urgentního příjmu k takzvané triáži. Dle typu potíží jsou pak předáni do konkrétní ambulance a dle závažnosti jsou buď upřednostněni, nebo naopak upozaděni oproti dalším čekajícím pacientům,“ uvádí Domažlická nemocnice.

Triáž, neboli třídění pacientů, by dle nemocnice mělo zkrátit dobu čekání. „Průměrná doba čekání se tímto zkrátí. Platí to i pro ošetření v rámci lékařské pohotovosti. Urgentní příjem je totiž k dispozici nonstop včetně nočních hodin a víkendů,“ uvádí Domažlická nemocnice. „V čekárnách běžných ambulancí není vždy možné stanovit ideální pořadí pacientů dle priorit,“ doplňuje MUDr. Petr Hubáček, ředitel nemocnice. Velkým benefitem je, že prakticky ihned po příchodu do nemocnice je každý pacient registrován a základně vyšetřen v triážním centru.

Ambulance urgentního příjmu je ve vestibulu nemocnice vlevo za hlavním vchodem.

Oznámení příchodu pacienta probíhá zatím přes okénko a následně je pozván do ambulance k triáži.

V dalších měsících bude příjmová ambulance rozšířena a zcela oddělena.

„Každý pacient v akutním stavu s potížemi chirurgického nebo interního charakteru by měl nově zamířit k triáži urgentního příjmu, který je přímo ve vestibulu vlevo za hlavním vstupem do nemocnice,“ popisuje ředitel nemocnice. „Zde odebere zdravotník od klienta anamnézu. Vyptá se na potíže a změří životní funkce, například tlak, puls, saturaci, tělesnou teplotu nebo dle potřeby i glykémii nebo provede antigenní test, vytvoří triážní zprávu a předá pacienta do příslušné odborné ambulance. Pokud je stav závažný, jde okamžitě na řadu. Pokud není, jsou upřednostněni pacienti v těžších stavech. Triáž takto rozděluje pacienty dle závažnosti do pěti skupin,“ doplňuje MUDr. Petr Hubáček.

Triáž urgentního příjmu se netýká pacientů, kteří do nemocnice přichází na kontrolu. „Triáž není určena pacientům, kteří nejsou v akutním stavu a přicházejí buď na kontroly, nebo jsou k vyšetření nebo ošetření předem objednáni. A netýká se ani pacientů, kteří jdou do ordinace praktického lékaře, u něhož jsou registrováni. V lednu se urgentní příjem týká zatím jen dospělých pacientů a pacientek mimo gynekologické potíže. Pro dětské pacienty a gynekologické pacientky začne urgentní příjem fungovat později,“ doplňuje informace Domažlická nemocnice.

Foto Domažlická nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24